Business Tech
Διαδικτυακές απάτες - Πώς να προφυλαχθείτε
Διαδικτυακές απάτες - Πώς να προφυλαχθείτε
Η Αστυνομία με ανακοίνωση που εξέδωσε παρέχει σειρά συμβουλών προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγουν και να προλαμβάνουν τις απάτες που διενεργούνται μέσα από τον κυβερνοχώρο.

Συγκεκριμένα η Αστυνομία συστήνει στους πολίτες να ελέγχουν τακτικά τους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς, να ελέγχουν τακτικά τον τραπεζικό τους λογαριασμό και να αναφέρουν τυχόν ύποπτη δραστηριότητα στην τράπεζά τους.

Συμβουλεύει επίσης να εκτελούν online πληρωμές μόνο σε ασφαλείς ιστότοπους (να ελέγχουν τη γραμμή URL για το λουκέτο και το https) και χρησιμοποιώντας ασφαλείς συνδέσεις (να επιλέγουν δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντί για δημόσιο Wi-Fi) και να διατηρούν τα προσωπικά τους στοιχεία ασφαλή.

Προτρέπει ακόμα να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιράζονται σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, καθώς οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις εικόνες τους για να δημιουργήσουν μια πλαστή ταυτότητα ή να τους στοχεύσουν με μια απάτη.

Τους συστήνει εάν αντιληφθούν ότι έδωσαν τα στοιχεία του λογαριασμού τους σε απατεώνα, να επικοινωνήσουν αμέσως με την τράπεζά τους και πάντοτε να αναφέρουν κάθε ύποπτη ενέργεια στην Αστυνομία, ακόμα κι αν δεν πέσουν θύμα της απάτης.

Αναφέρει περαιτέρω ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τράπεζά δεν θα τους ζητήσει ποτέ “ευαίσθητες” πληροφορίες, όπως τα διαπιστευτήρια του διαδικτυακού λογαριασμού τους μέσω τηλεφώνου ή email και πως εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι σχεδόν πάντα απάτη.

Παραθέτει περαιτέρω τις 9 πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες που είναι οι απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών, η ρομαντική απάτη, τα phishing, vishing, smishing, η απάτη CEO/Business Email Compromise (BEC), οι επενδυτικές απάτες, η απάτη μέσω τιμολογίου και η κλοπή προσωπικών δεδομένων (Twishing)

ΚΥΠΕ