Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον υψηλότερο παραθαλάσσιο "πράσινο" ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, στην περιοχή της μαρίνας του Άγιου Κοσμά στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό, είναι προ των πυλών, μετά την ανακοίνωση από την Lamda Development της έκδοσης της οικοδομικής άδειας του Riviera Tower για την οποία απαιτήθηκαν περισσότερα από 1.900 σχέδια και η συνεργασία δεκάδων υπουργείων, αρχών, επιμελητηρίων και οργανισμών.
Ενδεικτικό του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος για την ανέγερση του Πύργου, που θα είναι ύψους 200 μέτρων, αποτελεί το γεγονός ότι για τα 180 διαμερίσματα του Riviera Tower που θα έχει 50 ορόφους, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου τα τρία τέταρτα της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ' εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών, για το σύνολο των διαμερισμάτων του Riviera Tower ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ουρανοξύστη - Αισθητικά λιτό κτήριο - Πράσινο και υδάτινο στοιχείο
Το βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης, όπως έχει ανακοινωθεί, αποτελεί η δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου.
Θα ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.
Όλες οι κατοικίες θα είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά του, όπως έχει αποκαλυφτεί στη διάρκεια της παρουσίασης του ουρανοξύστη, έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου.
Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, σε χρονικό ορίζοντα πενταετία, θα είναι ένας από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.
Σύμβουλοι του έργου-κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat
Περισσότερους από 80 ουρανοξύστες παγκοσμίως, σε πόλεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου, στο Χονγκ Κονγκ και άλλες πόλεις του κόσμου, έχει κατασκευάσει η Bouygues Batiment International, μέλος της κοινοπραξίας Bouygues Batiment International και Intrakat, που μετά από σχετικό διαγωνισμό της Lamda Development έχει αναλάβει τον ρόλο συμβούλου που παρέχει υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών Riviera Tower.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, που παρέχονται αφορούν το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου της κατασκευής του.
Ειδικότερα, μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει και ολοκληρώσει η Bouygues Batiment International, θυγατρική της Bouygues Group, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού με δραστηριότητα και στις πέντε ηπείρους τα τελευταία 50 χρόνια περιλαμβάνεται το «Pixel Tower» στην Ταϊλάνδη, ένα έργο ύψους 314 μέτρων που στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο και διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών με ξεχωριστή αρχιτεκτονική.
Επίσης, το Clement Canopy, το υψηλότερο κτίριο με προκατασκευή που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ύψους 140 μέτρων, το οποίο στεγάζει 505 διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου εκτός του χώρου του εργοταξίου και «συναρμολογήθηκαν» στο εργοτάξιο.
Η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat , όπως έχει ανακοινωθεί, συνεργάζεται με τη Lamda Development στη μελέτη του σχεδιασμού του Riviera Tower διασφαλίζοντας την κατασκευαστική αρτιότητα και ασφάλειά του, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία σχεδιασμού με τη χρήση συστημάτων BIM (Building Information Modeling), ενώ παράλληλα αξιοποιεί την τοπική και παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για την προμήθεια των πιο ποιοτικών προϊόντων και συστημάτων για τον Πύργο και τους τελικούς αγοραστές. Προγραμματίζει επίσης, την κατασκευή των έργων, διασφαλίζοντας την υψηλότερη ποιότητα και προδιαγραφές κατασκευής στη χώρα, ενώ παράλληλα εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού που θα τον κατασκευάσει.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο των «Foster+Partners» σε συνεργασία με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ.». Αντίστοιχα οι στατικές και Η/Μ μελέτες έχουν εκπονηθεί από την Buro Happold με έδρα το Λονδίνο, με συνεπικουρία τοπικών συνεργατών, της «DETA CONSULTING ENGINEERS» για τα στατικά και της «ΤΕΚΕΜ Α.Ε.» για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου έχει εκπονηθεί από την εταιρεία «DOXIADIS PLUS».
Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου ο Riviera Tower φιλοδοξεί να αποτελέσει «ένα μοναδικό κτίριο για τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια δεδομένα, ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο, το οποίο θα προσδώσει το στίγμα της συνολικής ανάπλασης, έχοντας ως κεντρικό άξονα το πράσινο, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)