Retail
Τί πρέπει να γνωρίζετε για την παγκόσμια βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών
Τί πρέπει να γνωρίζετε για την παγκόσμια βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών
Στην ετήσια έκθεσή του «State of the Industry 2021», το The Good Food Institute (GFI) βούτηξε βαθιά στο εναλλακτικό τοπίο των πρωτεϊνών.

Σε γενικές γραμμές, το 2021 αποδείχθηκε άλλη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που καλλιεργούνται και ζυμώνουν να αυξάνουν σημαντικά τη συμμετοχή τους στο τραπέζι, τα εναλλακτικά θαλασσινά να αποδεικνύονται σημαντική κατηγορία ανάπτυξης και οι βιώσιμες καλλιέργειες να γίνονται καυτό θέμα.

Πώς μοιάζει το μέλλον σύμφωνα με την μελέτη του GFI;

  • Οι επενδύσεις σε καλλιεργούμενο κρέας έφτασαν στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. 1,38 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από συμφέροντα καλλιεργούμενου κρέατος παγκοσμίως, το 2021. Περισσότερο από το 36% (507 εκατομμύρια δολάρια) απορροφήθηκε από το Ισραήλ, το οποίο είδε τη δημιουργία έξι νέων καλλιεργούμενων εταιρειών την ίδια χρονιά.
  • Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις καλλιεργούμενων κρεάτων και θαλασσινών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25%. Μέχρι το τέλος του 2021, ανακοινώθηκαν σε όλο τον κόσμο 110 startups που θέλουν να καινοτομήσουν με καλλιεργημένα κρέατα και θαλασσινά.
  • Το καλλιεργούμενο κρέας είναι μια παγκόσμια τάση τώρα. Ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες του καλλιεργούμενου τομέα, λόγω του αριθμού των εταιρειών και των επενδυτικών ποσών που έχουν εξασφαλίσει, πλέον 25 χώρες φιλοξενούν τουλάχιστον μία καλλιέργεια πρωτεϊνών.
  • Ένας μεγαλύτερος τομέας ζύμωσης είναι η ζυθοποιία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν τώρα 88 εταιρείες ζύμωσης που επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου ή κυρίως στην ανάπτυξη εναλλακτικών πρωτεϊνών. Αυτό περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Οι επενδύσεις ζύμωσης αυξήθηκαν εκθετικά. 1.69 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από εταιρείες εναλλακτικών πρωτεϊνών με βάση τη ζύμωση το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 285% σε σχέση με το 2020.
  • Πολλές χώρες επενδύουν σε ευκαιρίες ζύμωσης. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 25 χώρες που φιλοξενούν τουλάχιστον μία εναλλακτική εκκίνηση πρωτεϊνών με βάση τη ζύμωση.
  • Οι εταιρείες με βάση τα φυτά είναι πάρα πολλές για να μετρηθούν με ακρίβεια. 780+ εταιρείες παγκοσμίως ασχολούνται με την ανάπτυξη φυτικού κρέατος, θαλασσινών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. (Αυτή η μέτρηση αφορά εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με φυτικές καινοτομίες και δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες εταιρείες με φυτικές σειρές πρωτεϊνών.)
  • Οι ΗΠΑ έχουν αυξανόμενη όρεξη για φυτικά προϊόντα. Η αμερικανική αγορά λιανικής με βάση τα φυτά έφτασε σε αποτίμηση 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Αποτιμήθηκε μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (λόγω αντικρουόμενων αναφορών) το 2020.
  • Οι επενδύσεις σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης έφτασαν σε νέο υψηλό. 1.93 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από εταιρείες φυτικού κρέατος, θαλασσινών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων το 2021, ή το 30% της συνολικής χρηματοδότησης όλων των εποχών για τον τομέα.
  • Η ζήτηση στις ΗΠΑ για θαλασσινά με βάση τα φυτά αυξάνονται. Ο τομέας των θαλασσινών με βάση τα φυτά των ΗΠΑ είναι ένας βασικός τομέας μελλοντικής ανάπτυξης: αποτιμήθηκε σε 13,9 εκατομμύρια δολάρια το 2021, αυξημένος κατά 14% από το 2020.
  • Οι εταιρείες εναλλακτικών θαλασσινών προσελκύουν συνεχώς νέους επενδυτές. Το 2021, 175 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν παγκοσμίως από εταιρείες εναλλακτικών θαλασσινών, με τον κλάδο να παραμείνει σε ανοδική τροχιά, για να μετριαστεί η ζήτηση για συμβατικά και μη βιώσιμα θαλασσινά.
  • Αυξάνονται σε αριθμό οι εταιρείες εναλλακτικών θαλασσινών. Μέχρι το τέλος του 2021, 120 εταιρείες ήταν γνωστό ότι επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη εναλλακτικών θαλασσινών προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει καλλιεργούμενες και φυτικές επιλογές.
  • Οι «καλλιεργητικές ευκαιρίες» είναι πλέον ώριμες για διερεύνηση. Οι εταιρείες εξετάζουν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες των υδρόβιων καλλιεργειών. Τα φύκια, τα μικροφύκη και τα φύκια αποδεικνύονται δημοφιλή λόγω των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας, των υψηλών πρωτεϊνικών αξιών, της λειτουργικότητας και των διατροφικών αξιών τους.

Πηγή: Green Queen

;