Ο δείκτης του FAO, που παρακολουθεί τις παγκόσμιες μεταβολές στο κόστος ενός καλαθιού με βασικά είδη διατροφής, υποχώρησε 8,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας πτώσης, καθώς και τον Ιούνιο οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Μάιο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι τιμές τον Ιούλιο παρέμεναν 13,1% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Ο FAO χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πτώση από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αλλά εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες πως τα καλά νέα σε αυτό το μέτωπο δεν θα έχουν συνέχεια. «Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν, όπως το κόστος των λιπασμάτων που μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές προοπτικές παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών, οι δυσμενείς προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνιστούν σοβαρή απειλή για την επισιτιστική επάρκεια» προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο.
Αναλυτές της Rabobank επίσης σημείωσαν πως οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν και πάλι να ακολουθήσουν την ανιούσα όταν κλείσει ο διάδρομος μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία. Στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων οι τιμές σίτου, σόγιας, ζάχαρης και καλομποκιού έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά του Μαρτίου και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα, που βρίσκονταν στις αρχές του 2022. Για παράδειγμα το βασικό συμβόλαιο σιταριού διαπραγματεύεται κοντά στα 775,75 δολάρια ανά μπούσελ, όταν τον Μάρτιο είχε εκτιναχθεί στα υψηλά 12 ετών των 1.294 δολαρίων ανά μπούσελ. Τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στα 758 δολάρια.
Στην πτώση των τιμών έχει συμβάλλει μεταξύ άλλων και η ανατίμηση του δολαρίου, αφού τα συμβόλαια των σιτηρών αποτιμώνται σε αμερικανικό νόμισμα.