Economy
ΟΗΕ: «Ανήθικα» τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου- «Πρέπει να φορολογηθούν»
ΟΗΕ: «Ανήθικα» τα κέρδη των  εταιρειών πετρελαίου- «Πρέπει να φορολογηθούν»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τα πρωτοφανή κέρδη που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως «ανήθικα» και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να τα φορολογήσουν.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση κόστους ζωής, που συνεχίζει να βαθαίνει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας την έκθεση Global Crisis Response Group. (GCRG) για τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα οικονομικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε «ανήθικο» το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρουν «κέρδη ρεκόρ», ενώ οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη.

«Τα συνδυασμένα κέρδη των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να «φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Χρηματοδότηση πράσινης ενέργειας

Η έκθεση GCRG – που άρχισε να συντάσσεται από τον επικεφαλής του ΟΗΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – συνιστά στις κυβερνήσεις να βρουν αποτελεσματική χρηματοδότηση για ενεργειακές λύσεις, όπως κρατικά χρηματοδοτούμενες μεταφορές μετρητών και πολιτικές εκπτώσεων για την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν φόρους για τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη μετάβαση σε πιο οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Από την πανδημία της COVID-19 , οι χώρες που ήδη φέρουν το κύριο βάρος της κρίσης του κόστους ζωής, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Λείπουν οι «λειτουργικές επιλογές»

Η έκθεση προειδοποιεί ότι το πιο ανησυχητικό είναι μια πιθανή «παγίδα για καύσιμα», σύμφωνα με την οποία μόνο οι πλούσιες χώρες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. «Οι κυβερνήσεις χρειάζονται τον δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς τους για να αποφύγουν την επιδείνωση των επιπέδων ενεργειακής φτώχειας ή την πλήρη απώλεια της ενεργειακής πρόσβασης.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν λόγους να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλοί από αυτούς ζουν με τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, των πλημμυρών και της ξηρασίας», είπε ο κ. Γκουτέρες. «Αυτό που τους λείπει είναι συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες επιλογές», πρόσθεσε.

Μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η έκθεση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία-ορόσημο για την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ του ΟΗΕ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, ώστε να επιτραπεί η εμπορική αποστολή σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Και καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε, είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι απαιτείται ενεργειακή ανθεκτικότητα και ισχυρότερη ώθηση για μια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας , πρέπει να υπάρχουν και άμεσα διαθέσιμες πολιτικές που να περιλαμβάνουν μέτρα κοινωνικής προστασίας για όσους επηρεάζονται από τη μετάβαση και υλικά για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έκθεση τονίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές και τα μέτρα προστασίας χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό της κρίσης, ενώ μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να προωθηθούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την τόνωση και τη διαφοροποίηση της παγκόσμιας ενέργειας μείγμα.

Αυτό όμως απαιτεί σημαντική αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων. «Πρέπει να κλιμακώσουμε τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις ενεργειακά φτωχές στον κόσμο», δήλωσε η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη ( UNCTAD ) και συντονίστρια της GCRG.

Οι ευκαιρίες είναι πολλές

Η έκθεση υποστηρίζει ότι έως το 2030, μια φιλόδοξη μετάβαση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τη μετάβαση στην ενέργεια.

Και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι συχνά η επιλογή με το χαμηλότερο κόστος, με τον συντομότερο χρόνο εγκατάστασης χάρη στην τρέχουσα τεχνολογική ανάπτυξη, και παρέχει στις χώρες ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα μειώνει τη μελλοντική έκθεση σε ασταθείς τιμές ορυκτών καυσίμων.

« Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι συχνά η φθηνότερη και η πιο γρήγορη στην ανάπτυξη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για πολλές χώρες», είπε η κ. Γκρίνσπαν.

«Αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν διασφαλίσουμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν καλά και χωρίς συμφόρηση. ότι το εργατικό δυναμικό έχει τις κατάλληλες δεξιότητες και ότι θα διατεθούν αρκετά κεφάλαια για τις αρχικές επενδύσεις».