Hospitality & Tourism
Η ΕΤΑΠ Λάρνακας ποντίζει αμφορείς για ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού
Προβλήματα από την «αδυναμία πάταξης» της παράνομης αλιείας
Η ΕΤΑΠ Λάρνακας ποντίζει αμφορείς για ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) προχωρεί στα μέσα Αυγούστου σε πόντιση αμφορέων με στόχο την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής και τη αύξηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος στη περιοχή Βορόκληνης - Πύλας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι «η πόντιση των αμφορέων θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού. Οι αμφορείς θα τοποθετηθούν υποβρυχίως στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας, δηλαδή εκεί όπου βρίσκεται ο τεχνητός ύφαλος με τα πλοία «Ελπίδα» και «LEF 1», τα οποία ποντίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, στην περιοχή Βορόκληνης - Πύλας.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΠ με επιστολές και διαβήματα προς διάφορα Υπουργεία και Φορείς, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Γεωργίας, το ΤΑΘΕ, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τις Περιφερειακές Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην Κύπρο.

H ΕΤΑΠ σημειώνει ότι η προσπάθεια τορπιλίζεται από την «αδυναμία πάταξης» του φαινομένου της παράνομης αλιείας, ενώ παρά τα διαβήματα στα οποία προέβη στο παρελθόν, προς αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, για τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου Ζηνοβία, λέει πως δεν έχει εξευρεθεί αποτελεσματική λύση.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα, περιλαμβανομένης της αυξημένης επιτήρησης, δεν μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με την ΕΤΑΠ να προτείνει όπως εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΕΤΑΠ εισηγείται όπως στο έργο του Τμήματος Αλιείας και της Λιμενικής Αστυνομίας συμβάλει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) για εντοπισμό της παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ώστε να προβαίνει στην ανάλογη αναφορά στα αρμόδια Τμήματα.

Ακόμα, προτείνεται να επιτραπεί στις αρμόδιες αρχές και στο ΤΑΘΕ η χρήση καμερών επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου των προστατευόμενων περιοχών.

Σημειώνεται τέλος πως η προστασία των υφάλων της Κύπρου «είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία» με την αλιεία στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, να διακυβεύει «ακόμα και την ίδια την επιβίωση του καταδυτικού τουρισμού».

(ΚΥΠΕ)