Retail
Πώς οραματίζονται την ευρωπαϊκή διατροφική επισήμανση οι Έλληνες
Πώς οραματίζονται την ευρωπαϊκή διατροφική επισήμανση οι Έλληνες
Διαφορές που απεικονίζονται με χρώματα και εστίαση στην περιεκτικότητα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών επιθυμούν οι Έλληνες καταναλωτές στη διατροφική επισήμανση FoPNL (Front-of-Pack Nutritional Labelling) των συσκευασιών τροφίμων, που θα επιβάλλει η Κομισιόν έως το τέλος του 2022.

Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν σαφείς διατροφικές επισημάνσεις, που θα αναγράφονται ολοκάθαρα στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων (υποχρεωτικές επισημάνσεις εμπρόσθιου πεδίου) και εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο των δράσεων της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» («Farm to Fork»).

Καθώς η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, μέλη της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, σχεδίασαν και υλοποίησαν τη μελέτη καταναλωτών, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία εξήχθησαν τα παραπάνω αποτελέσματα.

Πέρα από το Σχήμα Multiple Traffic Lights, που έλαβε την έγκριση και κατανόηση των ερωτηθέντων καταναλωτών, από την έρευνα φάνηκε, επίσης, ότι το Nutriscore βοηθάει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τη διατροφική σύσταση των περισσότερων τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Αν και προτείνεται ο αλγόριθμος του Nutriscore να επαναξιολογηθεί και ενδεχομένως να τροποποιηθεί, προκειμένου να αξιολογεί σωστότερα όλα τα τρόφιμα, βάσει των διατροφικών συστάσεων, φαίνεται να είναι ήδη κατανοητός σε αποδεκτό επίπεδο από την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων καταναλωτών.

ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος

  • ευρωπαϊκή διατροφική επισήμανση
  • Κομισιόν
  • Έλληνες
  • FoPNL