Economy
Πληθωρισμός Ιουλίου: Νέα εκτίναξη 10,7% στην Κύπρο - Στο 8,9% στην Ευρωζώνη
Πόσο εκτοξεύτηκαν οι τιμές
Πληθωρισμός Ιουλίου: Νέα εκτίναξη 10,7% στην Κύπρο - Στο 8,9% στην Ευρωζώνη
Χωρίς τέλος το ράλι των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα παρασύροντας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat Στο 10,6% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιούλιο από το 9% που βρισκόταν τον Ιούνιο ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός ήταν μόλις 2,7%. Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο  8,9% από 8,6%. Η ενέργεια, αν και σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο, παραμένει η βασική αιτία ανόδου του πληθωρισμού. Οι τιμές ενέργειας στη ζώνη του ευρώ έκαναν άλμα 39,7% από 41,9% τον Ιούνιο.

Ακρίβεια στο κόκκινο και για τα τρόφιμα, με τον δείκτη τους να ενισχύεται κατά 9,8% ύστερα από αύξηση 8,9% τον Ιούνιο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά είδαν το κόστος τους να αυξάνεται κατά 4,5% (4,3% τον Ιούνιο) και οι υπηρεσίες ήταν πιο ακριβές κατά 3,7% από 3,4% τον Ιούνιο.

Τη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Εσθονία με πληθωρισμό 22,7% και ακολουθούν η Λετονία με 21%, η Λιθουανία με 20,8%, η Σλοβακία με 12,8% και η Σλοβενία με πληθωρισμό 11,7%.

Η ενέργεια έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση των τιμών (αυξήθηκαν 39,7% από το +42% τον Ιούνιο), και ακολουθεί ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8% από το 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5% από το 4,3% του Ιουνίου) και οι υπηρεσίες (3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο).

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησηε την προηγούμενη βδομάδα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από 11 χρόνια κατά 50 μονάδων βάσης, υπό τις διαρκώς εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών σε νοικοκυριά, εταιρείες και κυβερνήσεις.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

  • Ευρωζώνη
  • πληθωρισμός
  • Eurostat
  • ΕΚΤ
  • Κομισιόν
  • εισοδήματα