Το μπλοκ των 19 μελών κατέγραψε ποσοστό ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% το β' τρίμηνο 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2%. Το ΑΕΠ της ευωζώνης ήταν στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Παρόλο που η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, οι ισχυρότερες επιδόσεις από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία βοήθησαν στην τόνωση της ανάπτυξης. Η Ιταλία αντιμετώπισε το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τη μείωση της εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ανάπτυξη 1% το περασμένο τρίμηνο. Η άνοδος ήρθε χάρη στην εγχώρια ζήτηση, με επέκταση στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.
Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 -- πολύ πάνω από τη διάμεση εκτίμηση 0,4% σε έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές και ταχύτερα από την αύξηση 0,2% του προηγούμενου τριμήνου.
Η γαλλική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% -- περισσότερο από τη διάμεση πρόβλεψη 0,2% αναλυτών του Bloomberg. Το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο, το οποίο συνέβαλε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του περασμένου τριμήνου, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών βελτιώθηκαν και οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν.
Οι αριθμοί έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις αρνητικές αναγνώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ευρωζώνη συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας της μετά την πανδημία.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων αναμένει πως η ζώνη του ευρώ θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, με τη Nomura, για παράδειγμα, να προβλέπει ετήσια συρρίκνωση 1,2% και την Berenberg να επισημαίνει επιβράδυνση 1%.
Ομοίως και η ING σε σημείωμά της, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει μια πτωτική τάση καθώς οι υπηρεσίες που ανοίγουν ξανά μετριάζουν την ανάκαμψη, η παγκόσμια ζήτηση αμβλύνεται και επιμένουν οι πιέσεις αγοραστικής δύναμης. Αυτά, εκτιμά η ING, θα οδηγήσουν σε ήπια ύφεση ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει παραδεχτεί ότι μια ύφεση θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά - και ήδη φέτος εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή.
Οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ότι η Ρωσία «εκβιάζει» την περιοχή. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εξοπλίζει τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων της.