Η έρευνα είχε διάρκεια όλο τον Απρίλιο 2022 και σκοπός της ήταν να διαγνώσει τις πραγματικές ανάγκες των εταιρειών σε θέματα, όπως ανάγκες τετραγωνικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ή/και εργοστασίων, μεγέθη τεμαχίων, ανάγκες τεχνολογίας, υπηρεσίες 3PL και forwarding καθώς και ανάγκες επιδοτήσεων.
Στην έρευνα συμμετείχαν οχτώ (8) κλάδοι εταιρειών: 1.) FMCG, 2.) Μόδας, 3.) Φαρμακευτικής, 4.) Αυτοκινητοβιομηχανία, 5.) DIY, 6.) Κατασκευαστικές 7.) Ηλεκτρονικά και 8.) Καλλυντικά, καθώς και πέντε Τύποι εταιρειών: 1.) 3PL, 2.) Παραγωγοί, 3.) Αντιπροσώποι/Διανομείς, 4.) Λιανέμποροι, και 5.) Εταιρείες Ε-commerce.
Από την έρευνα, διαφάνηκε ότι υπάρχει μεγάλη συνολική ανάγκη αποθήκευσης 114.372m² (όλες οι θερμοκρασίες), με την πλειονότητα αυτών να προέρχεται από ανάγκες ξηρής αποθήκευσης (dry).
Ωστόσο, οι ανάγκες m2 για εγκαταστάσεις εργοστασίων (όλες οι θερμοκρασίες) που αποτυπώθηκαν στην έρευνα, είναι σημαντικά μικρότερες και ανέρχονται στις 9.768m².
Η πλειοψηφία των απαιτούμενων m² για εργοστάσια είναι για ψύξη 6-10 °C (chilled).
Όσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης για αποθηκευτικούς χώρους, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (68%) απάντησαν ότι η ενοικίαση είναι η προτιμητέα λύση στη χρηματοδότηση της επένδυσης, ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης.
Επιπρόσθετα, τα ίδια κεφάλαια (own funds) για αποθηκευτικούς χώρους είναι η λιγότερο προτιμητέα επιλογή για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από όλους τους τύπους εταιρειών, με εξαίρεση τους παραγωγούς.
Για χώρους εργοστασίων, τα τραπεζικά δάνεια (bank loan) είναι η προτιμητέα επιλογή, ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης.
Σχετικά με τις ανάγκες χρονικού ορίζοντα οικοδόμησης των εγκαταστάσεων, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν άμεση ανάγκη, τόσο για εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και εργοστασίων, σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Τα αποτελέσματα, αναφορικά με τις κορυφαίες προκλήσεις για επενδύσεις, έδειξαν ότι το υψηλό κόστος κατασκευής και εξοπλισμού, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και τέλος η ανυπαρξία της κατάλληλης γης, προϋποθέτουν τις πιο σημαντικές προκλήσεις, ανεξαρτήτως του είδους της εταιρείας.
Αναφορικά με τις ανάγκες των εταιρειών για εξωτερική ανάθεση (outsourcing), διαφάνηκε ότι η διανομή σε σημαντικούς πελάτες (key accounts), η παράδοση στο σπίτι και οι πρωτογενείς μεταφορές, αποτελούν τις τρεις πιο σημαντικές διαδικασίες ανεξάρτητα από τον τύπο της επιχείρησης.
Σε σχέση με την πρόθεση για συνεργασία των εταιρειών στα Logistics (Logistics pooling), αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αποθήκευση, είναι η λειτουργία που είναι πιο πιθανό να μοιραστούν μεταξύ τους οι εταιρείες, σε σύγκριση με άλλες λειτουργίες Logistics (διανομή, repacking, recycling κα).
Οι εισαγωγείς/διανομείς είναι προθυμότεροι να μοιραστούν αποθηκευτικούς χώρους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους εταιρειών.
Περαιτέρω, το μεγαλύτερο ποσοστό (73,7%) των ερωτηθέντων απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιου είδους τεχνολογία για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα όπως είναι WMS, IOT, Τηλεματική κτλ.
Αναφορικά με τον βαθμό αυτοματοποίησης και βελτιστοποίησης των διαδικασιών, αποτυπώθηκε ότι οι νέες προκλήσεις μετά τον COVID-19, έχουν θέσει σε αναμονή το 60,6% των ερωτηθέντων.
Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (39,5%) δήλωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για αυτοματισμούς και βελτιστοποιήσεις.
Τέλος, η έρευνα κατέδειξε τις τρείς κορυφαίες τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην Κύπρο, που σε σειρά κατάταξης είναι το υψηλό κόστος τεχνολογικών λύσεων, η έλλειψη τεχνογνωσίας στον τομέα της πληροφορικής και η έλλειψη της κατάλληλης κουλτούρας.