Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο DCO, με έδρα τη Σαουδική Αραβία (ΣΑ) και ιδρυτικά μέλη -πέραν από τη ΣΑ- το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν και πρόσφατες προσθήκες το Μαρόκο και τη Ρουάντα, «αντιπροσωπεύει συλλογικά μια αγορά άνω του μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, με συνολικό ΑΕΠ πέραν των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ενώνοντας δυνάμεις, προστίθεται, τα μέλη δεσμεύονται να διευρύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και συνεργασία σε τομείς όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αποδοτικότητα δημόσιας διοίκησης, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών και ψηφιακών ικανοτήτων -ειδικότερα σε προηγμένες τεχνολογίες-, προώθηση της κινητικότητας ανθρώπων, ιδεών και κουλτούρας, καθώς και ως προς τον σχεδιασμό πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού με ηθικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
«Η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει…»
Σε σημερινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, υπέγραψε την προσχώρηση της Κύπρου στον Οργανισμό, μαζί με την Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, Ντίμα Αλ Γιάχυα, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου.
Στην ομιλία του, ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή την πολυμερή εξίσωση.
«Η Κύπρος, ως το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε., που εντάχθηκε στο DCO και ως φυσικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ εθνών, ανθρώπων και ιδεών, διευκολύνοντας την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη μεταφορά γνώσης, ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλους να συμμετέχουν».
Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι ο Οργανισμός Ψηφιακής Συνεργασίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να κλιμακώνει τις δραστηριότητές του, μεγεθύνοντας τον αντίκτυπο της διεθνούς συνεργασίας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας και στην οικοδόμηση ενός κόσμου ενοποιημένου, σταθερού και ευημερούντος.
«Σημαντικό ορόσημο η ένταξη της Κύπρου»
Από την πλευρά της, η κυρία Αλ Γιάχυα ανέφερε ότι «η ένταξη της Κύπρου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία επέκτασης του DCO, σε ένα παγκόσμιο οργανισμό με κράτη μέλη που αντικατοπτρίζουν μια ποικιλία εμπειριών και στρατηγικών προσεγγίσεων».
O Οργανισμός, είπε, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ χωρών που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ψηφιακή ανάπτυξη και εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των εθνών και την προώθηση πολιτικών και πρωτοβουλιών για να διασφαλιστεί ότι «καμία χώρα, κανένα άτομο, καμία επιχείρηση δεν μένει πίσω και μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας».
Στην Κύπρο, πρόσθεσε, «βλέπουμε ένα έθνος, που έχει ήδη αγκαλιάσει πολλούς από αυτούς τους στόχους και έχει αναπτύξει τις πολιτικές και τις στρατηγικές για να επιταχύνει την ψηφιακή του οικονομία και έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μετατροπή του σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση».