Business Tech
Eυρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες στοχεύουν στη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή» στο ευρυζωνικό διαδίκτυο – Πως θα το πράξουν
Eυρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες στοχεύουν στη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή» στο ευρυζωνικό διαδίκτυο – Πως θα το πράξουν
Σε συνομιλίες με τον βρετανικό OneWeb βρίσκεται ο γαλλικός δορυφορικός φορέας Eutelsat για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή» στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, ο οποίος θα ανταγωνίζεται αμερικανικούς φορείς, όπως η Starlink του Ήλον Μασκ.

Η δορυφορική ευρυζωνικότητα υπόσχεται να φέρει κάλυψη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και να παρέχει συνδεσιμότητα στα αεροπλάνα και σε προϊόντα, όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Η Starlink ηγείται της αγοράς με περισσότερους από 2.000 μικροσκοπικούς δορυφόρους σε τροχιά χαμηλότερης τροχιάς (LEO), μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Η Eutelsat παρέχει ήδη ορισμένες υπηρεσίες διαδικτύου, μέσω μιας συμφωνίας με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, χρησιμοποιώντας το δίκτυό της με 35 μεγαλύτερους δορυφόρους που λειτουργούν χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Γη σε γεωστατική τροχιά (GEO), οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την τηλεόραση και άλλες επικοινωνίες.

Ωστόσο, η Eutelsat δήλωσε ότι η συγχώνευση με την OneWeb, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη του είδους που θα συνδέει δορυφόρους GEO και LEO (η OneWeb έχει 428 δορυφόρους σε τροχιά).

Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε «μοναδική θέση» για να εκμεταλλευτεί μια αγορά, που αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

«Ο πιθανός συνδυασμός όλων των μετοχών θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη συνδεσιμότητα», ανέφερε η Eutelsat σε δήλωσή της.

 Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό.

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που σχεδιάζει να κυριαρχήσει στην αγορά.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να εκτοξεύσει περίπου 3.200 δορυφόρους.

Τα χρήματα εισρέουν στον τομέα, με τον Μπέζος να έχει προφανώς δεσμευτεί να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο λεγόμενο Project Kuiper, ενώ κρατικοί φορείς επιθυμούν, επίσης, να συμμετάσχουν στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει περίπου 250 δορυφόρους μέχρι το 2024 και η Κίνα έχει σχέδιο να εκτοξεύσει 13.000 δικούς της.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο στην OneWeb, ενώ η Eutelsat κατέχει ήδη το 23% των μετοχών της OneWeb, κατά συνέπεια η συναλλαγή θα αποτελούσε ένα «λογικό επόμενο βήμα στην επιτυχημένη συνεργασία», δήλωσε η γαλλική εταιρεία.

Η πιθανή συμφωνία έχει όμως αρκετά πιθανά εμπόδια να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να εγκριθεί από τους μετόχους της Eutelsat και τις ρυθμιστικές αρχές.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι αυτές οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε η γαλλική εταιρεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • Eυρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες
  • συνομιλίες
  • συγχώνευση
  • δημιουργία «παγκόσμιου πρωταθλητή»