Retail
Κώδωνας κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. – Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα καλλιεργητών και γαλακτοπαραγωγών
Κώδωνας κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. – Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα καλλιεργητών και γαλακτοπαραγωγών
Τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο αγροδιατροφής και παραγωγής γάλακτος εκφράζουν σε ανοικτή επιστολή τους προς την ηγεσία της Ε.Ε. οι 2 αγροτικές οργανώσεις ECVC (European Coordination Via Campesina) και EMB (European Milk Board).

Αναλυτικότερα, μέσα από την επιστολή τους, οι δύο ενώσεις καλλιεργητών και γαλακτοπαραγωγών, που αποτελούνται από επαγγελματίες 21 ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιούν ότι η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η έλλειψη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού όλο και διογκώνεται.

«Χωρίς τους ανθρώπους που παράγουν τα τρόφιμα δεν θα υπάρχουν τρόφιμα και αυτό θα είναι μια καταστροφή για την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε.», τονίζουν οι δύο ενώσεις, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον του αγροδιατροφικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Ζητούν ορθή αναλογία τιμών παραγωγού και κόστους παραγωγής

Στην ανοικτή επιστολή υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το σημερινό μοντέλο ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής οδηγεί στον έλεγχο της παραγωγής από όλο και λιγότερες μεγάλες πολυεθνικές.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός καλλιεργητών στην Ε.Ε. θα μειωθεί κατά 6,9 εκατ., ήτοι μία τεράστια μείωση 62% μέχρι το 2040.

Ανάμεσα στα αιτήματα των ECVC και EMB, βρίσκεται και η απαίτηση για ορθή αναλογία τιμών παραγωγού και κόστους παραγωγής.

Πρόκειται για αρκετά χαμηλά περιθώρια κέρδους, τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα απομάκρυνσης των αγροτών από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Το μέσο εισόδημα για τους γαλακτοπαραγωγούς ανέρχεται στα 4,19 ευρώ την ώρα σε όλη την Ε.Ε.

Επιπρόσθετα, άλλη μία απαίτηση των ενώσεων είναι η διακοπή πωλήσεων των γεωργικών προϊόντων, τα οποία βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ζητούν, επίσης, οι αγρότες πρέπει να τοποθετούνται στο επίκεντρο των γεωργικών στρατηγικών και να συμμετέχουν στη διαμόρφωσή τους με τον κατάλληλο τρόπο.

Άλλο ένα καίριο αίτημα των δύο ενώσεων είναι ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία οφείλει να χρησιμοποιηθεί για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος προς ένα κοινωνικά βιώσιμο μοντέλο.

Επί αυτού, οι εκπρόσωποι των ενώσεων γαλακτοπαραγωγών και αγροτών, κατακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork), καθώς δεν διατυπώθηκαν με τη συμμετοχή των παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστολή, πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές και να σταματήσει η ενθάρρυνση των φθηνών εξαγωγών, με τον αποκλεισμό τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα και οι ζωοτροφές πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., που πρέπει να επιβληθούν, σύμφωνα με την επιστολή.

Τέλος, οι ECVC και EMB κάνουν έκκληση για πιο αυστηρές ρήτρες από την πλευρά της Ε.Ε., που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της και γι’ αυτό πρέπει να θεσπιστούν έλεγχοι και κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος

  • επισιτιστική ασφάλεια Ε.Ε.
  • κώδωνας κινδύνου
  • ανοικτή επιστολή
  • αγροτικές οργανώσεις
  • ECVC & EMB