Η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του WTTC τόνισε ότι «η Ευρώπη παρουσίασε μια από τις ισχυρές ανακάμψεις το 2021, υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, η τρέχουσα έλλειψη σε εργατικό δυναμικό μπορεί να επιβραδύνει αυτή την τάση και να ασκήσει πρόσθετη πίεση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπράξουν ούτως ώστε να παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε εκείνους που αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει ο ταξιδιωτικός κλάδος για σταδιοδρομία».
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία ένας μεγάλος αριθμός κενών θέσεων είναι πιθανό να μην καλυφθεί κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, με τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το 30% των κενών θέσεων προέρχεται από αυτά (σχεδόν μία στις τρεις κενές θέσεις). Την ίδια ώρα στις αερομεταφορές και τα καταλύματα, το ποσοστό επί του συνόλου των κενών θέσεων διαμορφώνεται στο 21% και 22% αντίστοιχα.
Το WTTC και το ETC έχουν εντοπίσει έξι σημεία που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος:
Από τη μεριά του ο Λουίς Αραούχο, πρόεδρος του ETC σημείωσε: «Η Ευρώπη, ως ο κορυφαίος και πιο ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να καταστεί ο πιο βιώσιμος προορισμός. Όμως ο στόχος της δίδυμης μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή) θα επιτευχθεί μόνο εάν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τα ταλέντα για αυτόν τον κλάδο. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο και χρειάζεται συντονισμένες, πολυεπίπεδες και κοινές (δημόσιες και ιδιωτικές) λύσεις».
Οι δύο φορείς πιστεύουν ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζομένους. Κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.