Retail
USDA: Μείωση 5% της παραγωγής εσπεριδοειδών στην Ε.Ε
USDA: Μείωση 5% της παραγωγής εσπεριδοειδών στην Ε.Ε

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών (World Citrus Organisation,www.worldcitrusorganisation.org) στη διάρκεια των τελευταίων ετών καταγράφεται αύξηση στον όγκο παραγωγής νωπών εσπεριδοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά με ετήσιο ρυθμό ανόδου μικρότερο εκείνου των φρούτων, στο σύνολό τους.

Η παραγωγή εσπεριδοειδών της ΕΕ επικεντρώνεται στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ισπανία και η Ιταλία αντιπροσωπεύουν τους κορυφαίους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος.

Το 2021/22 (Οκτώβριος/Σεπτέμβριος), έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αναμένει ότι η συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών θα μειωθεί κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών της ΕΕ. Πτώση στην παραγωγή καταγράφηκε στην παραγωγή μανταρινιών, λεμονιών και πορτοκαλιών,  ενώ η παραγωγή γκρέιπφρουτ αυξήθηκε το 2021/2022.

To USDA εκτιμά πως το 2022/23 η συνολική έκταση με εσπεριδοειδή στην ΕΕ θα αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αποδίδεται στις νέες φυτεύσεις λεμονιών και γκρέιπφρουτ, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται μείωση εκτάσεων σε πορτοκάλια και μανταρίνια. Το αυξανόμενο κόστος των εισροών (λιπάσματα, μηχανήματα και αναλώσιμα, αλλά και ενέργεια) παραμένει μείζον θέμα για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της ΕΕ. Η ΕΕ είναι καθαρός εισαγωγέας εσπεριδοειδών, με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές. Το 2021/22, οι εξαγωγές φρέσκων εσπεριδοειδών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν λόγω προβλημάτων που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική ροή των εξαγωγών.

Σε σχέση με την κατανάλωση στην ΕΕ, από τη μία αναμένεται να διατεθούν μικρότερες ποσότητες φρούτων για μεταποίηση, ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να οδηγήσει, σε κάποιο βαθμό, σε μείωση της ζήτησης φρέσκων εσπεριδοειδών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 δοκίμασε την ανθεκτικότητα του τομέα προμήθειας τροφίμων κι άλλαξε τις αγορές γεωργικών εισροών (λιπάσματα, κόστος εργασίας, logistics και ενέργεια) καθώς και τις εμπορικές ροές παραγωγής. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό 2022/959 της Επιτροπής, οι εισαγωγές πορτοκαλιού από χώρες που πλήττονται από Thaumatotibia leucotreta, θα πρέπει να υποβληθούν σε προψύξη και επεξεργασία κατά τη διαμετακόμιση.

Πορτοκάλια

Για το 2021/22, η παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ αναμένεται στα 6,1 εκατομμύρια τόνους, κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης σεζόν, λόγω της μέτριας μείωσης της παραγωγής που καταγράφηκε στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής πορτοκαλιού στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου εσπεριδοειδών της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021/22, οι μέσες τιμές πορτοκαλιού στην ΕΕ ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2022 έπεσαν κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Οι τελευταίες στατιστικές πληροφορίες δείχνουν ότι οι τιμές του πορτοκαλιού στην ΕΕ τον Μάιο του 2022 ήταν 77 ευρώ/100 κιλά.

Μανταρίνια

Η παραγωγή μανταρινιού της ΕΕ το 2021/22 προβλέπεται στα 3,16 εκατ. τόνους, μειωμένη -2,3% από το προηγούμενο έτος. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Καλαβρία οδήγησαν σε συνολική αύξηση της παραγωγής μανταρινιού στην Ιταλία, παρά τις πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές σε περιβόλια της Σικελίας. Η μεγαλύτερη παραγωγή στην Ιταλία δεν ήταν αρκετή, ωστόσο για να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία, όπου οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθυστέρησαν την έναρξη της συγκομιδής. Η παραγωγή μειώθηκε επίσης στην Ελλάδα, όπου το καλοκαίρι 2021, ο καύσωνας και η έλλειψη βροχοπτώσεων επηρέασαν αρνητικά τις αποδόσεις. Σε σχέση με την κατανάλωση, μετά την κορύφωση το 2020/21, το 2021/22, προβλέπεται ελαφρά μείωση της συνολικής κατανάλωσης φρέσκων μανταρινιών στην ΕΕ. Μειωμένη κατανάλωση αναμένεται στην Ισπανία, ενώ οι μεγαλύτεροι όγκοι κατανάλωσης αναμένονται σε άλλα κύρια κράτη μέλη παραγωγής, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα.

Λεμόνια

Το 2021/22, η παραγωγή λεμονιού στην ΕΕ προβλέπεται σε 1,5 εκατ. τόνους, παρά τη συνολική αύξηση στην έκταση που καταγράφηκε, λόγω των αυξημένων φυτεύσεων στην Ισπανία. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λεμονιού στην ΕΕ και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 65% της παραγωγής της ΕΕ. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την ανθοφορία και την καρποφορία σε ορισμένες περιοχές παραγωγής της Ισπανίας, σε συνδυασμό με τις χαλαζοπτώσεις τον Νοέμβριο, οδήγησαν σε πτώση την παραγωγή λεμονιού στη χώρα. Στην Ιταλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λεμονιών της ΕΕ, πλημμύρες έπληξαν τη Σικελία στα τέλη Οκτωβρίου, προκαλώντας ζημιές σε λεμονιές. Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα αναμένεται σταθερή το 2021/2022. Όσον αφορά στην κατανάλωση, το 2021/22, η κατανάλωση φρέσκου λεμονιού στην ΕΕ και τα λεμόνια προς μεταποίηση προβλέπεται να μειωθούν, λόγω της κάμψης της παραγωγής στην ΕΕ και της αύξησης των τιμών του καταναλωτή.

Γκρέιπφρουτ

Το 2021/22 η παραγωγή στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί, φθάνοντας στους 107.000 τόνους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της έκτασης που αναφέρθηκε στην Ισπανία, το μεγαλύτερο παραγωγό γκρέιπφρουτ της ΕΕ. Αναφορικά τέλος με την κατανάλωση, το 2021/22, υπάρχει αναθεώρηση προς τα κάτω, λόγω της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Τα γκρέιπφρουτ στην ΕΕ καταναλώνονται κυρίως φρέσκα. Η Ισπανία και η Κύπρος είναι οι κύριοι μεταποιητές γκρέιπφρουτ στην ΕΕ.

  • εσπεριδοειδή
  • παραγωγή
  • USDA
  • Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών