Ρεπορτάζ του Reuters στην Καστοριά καταγράφει την απελπισία των τοπικών γουναράδων, ενώ οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τέλος εποχής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου έκλεισαν, από τον Μάρτιο που επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, καθώς δεν επιτρεπόταν πια να εξάγουν το προϊόν τους στη χώρα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Καστοριά αποτελούσε παραδοσιακά το επίκεντρο της ελληνικής γουνοποιίας, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε., που επιτρέπουν ακόμη την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους.
Μετά την πρόσφατη κατάρρευση της αντίστοιχης βιομηχανίας στη Δανία, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ελπίζουν πλέον ότι η απώλεια της ρωσικής πελατείας θα σημάνει το τέλος της ήδη συρρικνωμένης γουνοποιίας στην Ευρώπη.
Ελπίδα, που ενισχύεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μεγάλοι οίκοι μόδας, όπως οι Gucci και Prada, δεσμεύονται για μη χρήση αληθινής γούνας.
Οι γούνες είναι μέσα στα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, αλλά κινείται πτωτικά τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ανέρχονταν σε 14 εκατ. ευρώ, από 55 εκατ. το 2017, ενώ η διείσδυση σε νέες αγορές, όπως η Νότια Κορέα, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας.
ΠΗΓΗ: Fashion Daily Ελλάδος, Reuters.com