Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» οι οικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει.
Μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.
Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες από την πανδημία COVID-19, αλλά και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να κάνουν πιο δύσκολες στις οικονομικές δραστηριότητες.
Οι πιέσεις που δέχονται οι χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους «επιδεινώνεται ταχύτατα», υπογράμμισε η ίδια, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα ως «προειδοποιητικό σημάδι».
To ΔΝΤ προχώρησε σε μια ακόμη δραστική, επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία στο 3,6% από το 4,4% πριν τον πόλεμο, κατά την έκθεση του Απριλίου. Φαίνεται, ωστόσο, πως η νέα έκθεση «World Economic Outlook», που θα δημοσιοποιηθεί στις 26 Ιουλίου θα περιλαμβάνει ακόμη πιο δυσμενή στοιχεία.
Δήλωσε παράλληλα πως τα μέλη της G20 δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν περίπου 10,5 δισ. δολ. στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, ποσό που αντιστοιχεί στα περίπου 3/4 του απαιτούμενου ποσού. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας στις πιο φτωχές χώρες.