Health & Pharma
Δρ Πανά: Αντιμετώπιση κορωνοϊού με πρόληψη - θεραπεία κι όχι με περιορισμούς – Ποια τα δεδομένα για την «Κένταυρος»
Δρ Πανά: Αντιμετώπιση κορωνοϊού με πρόληψη - θεραπεία κι όχι με περιορισμούς – Ποια τα δεδομένα για την «Κένταυρος»
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο, δήλωσε η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ Πανά επεσήμανε ότι βαρύνουσα σημασία, αυτή την στιγμή, έχει η πρόληψη και θεραπεία.

«Πρέπει να τονίσουμε με απόλυτη διαφάνεια και τεκμηριωμένα στον κόσμο, ότι κάθε φάση της πανδημίας και η διαχείριση της, οφείλει να είναι διαφορετική και να προσαρμόζεται στα δεδομένα, αλλά και στα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα».

Τα εγχώρια δεδομένα της χώρας μας αλλά και πανευρωπαϊκά, σημείωσε, δείχνουν ότι σε αυτή την φάση του κύματος της ΒΑ4 και 5, είναι ότι έχουμε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος με υπερμεταδοτικότητα, αυξημένα ποσοστά θετικότητας, όμως χωρίς ανάλογη αύξηση στους σοβαρά νοσούντες, που αντανακλάται σε εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε θανάτους.

«Τα δεδομένα που έχουμε από τον ΟΚΥπΥ είναι ότι αυτή την στιγμή το ποσοστό νοσηλείας ατόμων που μολύνονται είναι κάτω από το 1%, αλλά και το ποσοστό των ατόμων που μολύνονται και καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι, επίσης, πάρα πολύ μικρό, σε σχέση με προηγούμενα στελέχη και σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, που κυμαίνεται περίπου στο 1 προς 50».

Είναι πολύ σημαντικό τώρα και στο μέλλον, επεσήμανε, «να αξιολογούμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα της επιτήρησης και να εμβαθύνουμε σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τις νοσηλείες, διότι πρέπει να κατανοήσουμε ποιος είναι πραγματικά ο κίνδυνος στον γενικό πληθυσμό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, που ουσιαστικά ως ένα βαθμό καθορίζει και την πορεία της πανδημίας και την στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε».

Σημείωσε ότι η αύξηση διαθεσιμότητας κλινών κορωνοϊού, που σημαίνει άτομα που μπορεί να έχουν ήπια ως μέτρια λοίμωξη και χρειάζονται μια ήπια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη π.χ. χορήγηση οξυγόνου, αντιϊκή αγωγή, είναι «κομβική» μέσα στο πλαίσιο ετοιμότητας της χώρας μας, για να μπορούμε, όπως είπε, ακόμα κι αν έχουμε μια ήπια αύξηση των νοσηλειών να ανταπεξέλθουμε επαρκώς.

Το άλλο, συνέχισε, που έχει να κάνει με τα εργαλεία και θα τονίζουμε την περίοδο Φθινοπώρου-Χειμώνα της επόμενης χρονιάς, έχει να κάνει με τους πυλώνες της θεραπείας που προστέθηκαν πρόσφατα στην φαρέτρα μας όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας.

«Αυτή την στιγμή έχουμε και στην Κύπρο διαθέσιμα τα δύο από του στόματος, αντιϊκά φάρμακα κι ένα που χορηγείται στα νοσοκομεία, που φαίνεται ότι για ομάδες ευπαθείς – άνω των 60 ετών και για άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα – μπορεί να μειώσουν έως και 90% τον κίνδυνο εισαγωγής στα νοσοκομεία από σοβαρή νόσηση κορωνοϊού».

Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, τόνισε, δεν είναι μόνο να υποστηριχθεί, να συνταγογραφηθεί ορθά από τους γιατρούς, αλλά και να χορηγηθεί έγκαιρα στις πρώτες πέντε ημέρες από την διάγνωση της νόσου.

Η Δρ Πανά είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος της Επιτρόπου Υγείας, ανέφεραν ότι όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, που κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη και στην Κύπρο, μειώνουν ακόμη και τώρα σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης και για αυτό οι άμεσες συστάσεις εμβολιασμού για τέταρτη δόση μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού των ευάλωτων ατόμων για να μην νοσήσουν σοβαρά.

«Οφείλουμε να εξελίξουμε την τεχνολογία και να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα εμβόλια, εκτός από το κομμάτι της σοβαρής νόσησης και για την μολυσματικότητα και της μεγαλύτερης διάρκειας ανοσίας. Αυτά μελετώνται παράλληλα και από την φαρμακοβιομηχανία. Αναμένουμε μετά τον Σεπτέμβριο να έχουμε δύο τουλάχιστον προσαρμοσμένα εμβόλια που να περιλαμβάνουν και στελέχη Όμικρον».

Η άλλη πτυχή, συνέχισε, έχει να κάμει με την διάγνωση, επιτήρηση και ιχνηλάτηση, τομέα στον οποίον η Κύπρος έχει πετύχει από την αρχή της πανδημίας.

Τόνισε ότι σε αυτή την φάση που έχουμε τόσο αθρόα διασπορά, έχει αξία η ατομική ευθύνη, όχι στην θεωρία της αλλά και στην πράξη στην καθημερινότητα.

Ο ιός, είπε η Δρ Πανά, δεν θα εξαλειφθεί, θα τον έχουμε δίπλα μας και πρέπει να βρούμε την στρατηγική μας ώστε να ζούμε με ασφάλεια.

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Η Δρ Πανά είπε ότι υπάρχουν συζητήσεις επιστημόνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με την υποπαραλλαγή Όμικρον είναι ότι ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από προηγουμένως.

«Φαίνεται ότι η «Κένταυρος» είναι στην ευρύτερη οικογένεια της Όμικρον. Είναι πάρα πολύ ενωρίς να πούμε για τα χαρακτηριστικά αυτού του στελέχους πόσο πιο μεταδοτικό και παθογόνο είναι».

Αν επικρατήσει έναντι του προηγούμενου στελέχους, συμπλήρωσε, το ζητούμενο είναι ότι υπάρχει πλέον ένας πολύ αποδοτικός μηχανισμός, που ανιχνεύει έγκαιρα το τι γίνεται σε σχέση με τα νέα στελέχη που υπάρχουν και θα υπάρχουν έτσι ώστε να μπορούμε έγκαιρα να λαμβάνουμε αποφάσεις είτε αφορά τις θεραπείες, τον εμβολιασμό και άλλα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά
  • Covid-19
  • πρόληψη και θεραπεία
  • όχι περιοριστικά μέτρα
  • υποπαραλλαγή «Κένταυρος»