Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 154,2 μονάδες τον Ιούνιο του 2022, μειωμένος κατά 2,3% από τον Μάιο. Ο Δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, παρέμεινε, ωστόσο, 23,1% υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2021.
«Παρόλο που ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υποχώρησε τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρέμεινε κοντά στο υψηλό όλων των εποχών του Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές υψηλά εξακολουθούν να ισχύουν, ειδικά η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένες μεγάλες χώρες, το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς και οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω του COVID-19, που επιδεινώνονται από τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Máximo Torero Cullen, επικεφαλής οικονομολόγος του FAO.
Η υποχώρηση του δείκτη τον Ιούνιο αντανακλά τις μειώσεις στις διεθνείς τιμές των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και της ζάχαρης, ενώ καταγράφεται αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών και του κρέατος.
Σιτηρά
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO σημείωσε 166,3 μονάδες τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 4,1% έναντι τον Μαΐου, αλλά παραμένει 27,6% υψηλότερα σε επίπεδο έτους.
Η μείωση οφείλεται στην προσφορά από τη νέα συγκομιδή του βορείου ημισφαιρίου, στις βελτιωμένες παραγωγές από μεγάλες χώρες παραγωγής και στις προοπτικές για υψηλότερη παραγωγή και από τη Ρωσία.
Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,5% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου λόγω και σε αυτό το προϊόν της αυξημένης προσφοράς από Αργεντινή και Βραζιλία και των βελτιωμένων συνθηκών της καλλιεργητικής περιόδου στις ΗΠΑ.
Φυτικά έλαια
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διαμορφώθηκε στις 211,8 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 7,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου υποχώρησαν λόγω της αύξησης της παραγωγής των μεγάλων παραγωγών χωρών και των προοπτικών αύξησης των προμηθειών από την Ινδονησία.
Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές του ηλιέλαιου και του σογιέλαιου μειώθηκαν λόγω της συγκρατημένης παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών στη σκιά της αύξησης του κόστους.
Ζάχαρη
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης έκλεισε στις 117,3 μονάδες τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 2,6% από τον Μάιο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, επηρεαζόμενος από τις θετικές προοπτικές για την παγκόσμια διαθεσιμότητα. Άλλωστε, και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης επηρέασε τη διεθνή ζήτηση και τις τιμές ζάχαρης.
Κρέας
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO υπολογίστηκε στις 124,7 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 1,7% από τον Μάιο και νέο υψηλό ρεκόρ, κατά 12,7% πάνω από τον δείκτη του Ιουνίου 2021.
Οι παγκόσμιες τιμές σε όλους τους τύπους κρέατος αυξήθηκαν, με αυτές του κρέατος πουλερικών να εκτινάσσεται απότομα, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό, λόγω αφενός των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στο βόρειο ημισφαίριο.
Γαλακτοκομικά
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε στις 149,8 μονάδες τον Ιούνιο, συν 4,1% από τον Μάιο και 24,9% σε ετήσια βάση. Τον Ιούνιο, οι διεθνείς τιμές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν.