Η παραγωγή νωπής ντομάτας στην ΕΕ για το 2022 θα ανέλθει σε 6,2 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με πέρσι (5% κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στα θερμοκήπια λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο κ.α.), καθώς και σε στροφή στην καλλιέργεια μικρόκαπρων ποικιλιών (cherry κ.α.), , σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν η ετήσια κατανάλωση νωπής ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρά (-2% σε ετήσια βάση). Μειωμένη αναμένεται να είναι η κατανάλωση ντοματοπολτού (-25% σε σχέση με το 2021) λόγω κυρίως των περσινών αποθεμάτων.
Οι εισαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ θα συνεχίσει την ανοδική τάση των τελευταίων ετών και αναμένεται το 2022 να έχει μια αύξηση, κατά 3%, φτάνοντας στους 730.000 τόνους (23% πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας).
Το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο και ακολουθούσε η Τουρκία που συνεχώς αυξάνει κάθε χρόνο το ποσοστό της στην ευρωπαϊκή αγορά (+25% αύξηση το 2021).
Οι εξαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται τα τελευταία 10 χρόνια. Το 2022 αναμένεται να μειωθούν σε 330.000 τόνους, εξαιτίας του Brexit και της απώλειας της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που έχει με την ντομάτα από το Μαρόκο.
Λόγω της υψηλής παραγωγής ντοματοπολτού το 2021, οι εισαγωγές της ΕΕ το 2022 αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά -28%, σε σχέση με πέρσι, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται να έχουν οι εξαγωγές κατά 3%. Οι μειωμένες εισαγωγές θα οφείλονται στον πόλεμο της Ουκρανίας που έχει σταματήσει της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ των 27 θα μειωθεί κατά 5% το 2022/23 λόγω του πρόσφατου ξηρού και ζεστού καιρού. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της παραγωγής το περασμένο έτος 2021/22, τα τελικά αποθέματα ζάχαρης της ΕΕ αναμένεται να ανακάμψουν σε 1,9 εκατομμύρια τόνους, περισσότερο από 50% υψηλότερα από τα πολύ χαμηλά τελικά αποθέματα πέρυσι των 1,2 εκατομμυρίων τόνων.
Αντιμετωπίζοντας σκληρό ανταγωνισμό από άλλες αροτραίες καλλιέργειες υψηλής τιμής, συγκεκριμένα τα δημητριακά, η έκταση των ζαχαρότευτλων της ΕΕ το 2022/23 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, σε 1,45 εκατομμύρια εκτάρια. Η φετινή περίοδος σποράς ήταν ευνοϊκή με περιορισμένη μόνο ποσότητα επανασποράς που χρειαζόταν λόγω λίγων ανοιξιάτικων παγετών. Καθώς παρατηρήθηκαν γενικά ξηρές συνθήκες κατά τη σπορά και το πρώιμο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου, οι αποδόσεις ζαχαρότευτλων εκτιμάται ότι φθάνουν τους 74,3 τόνους/στρέμμα (2,6% χαμηλότερες από την προηγούμενη περίοδο). Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ θα έφτανε τα 108,1 εκατομμύρια τόνους το 2022/23, ή 5% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2021/22 (113,8 εκατομμύρια τόνους), δήλωσε η ΕΚ. Ομοίως, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,85 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2020/21, σε 15,8 εκατομμύρια τόνους.
Η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2022/23, καθώς ο αριθμός των καταναλωτών έχει αυξηθεί μετά την άφιξη των Ουκρανών προσφύγων και παρά τη μακροπρόθεσμη τάση μείωσης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης λόγω της στροφής των καταναλωτών σε λιγότερο έντονες δίαιτες ζάχαρης .
Ωστόσο, χωριστά, ως μέρος του συστήματος αναφοράς των τιμών της ζάχαρης, η ΕΚ ανέφερε ότι οι ποσότητες ζάχαρης που τιμολογήθηκαν αυξάνονται, φθάνοντας έως και τους 11 εκατομμύρια τόνους ετησίως (προφανώς δεν αναφέρονται όλες οι πωλήσεις ζάχαρης στην Επιτροπή – φαίνεται μόνο το 70% για τις εν λόγω πωλήσεις αναφέρονται στην Επιτροπή).
Οι περσινές εξαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσουν τους 0,9 εκατομμύρια τόνους το 2021/2022 (+7% από έτος σε έτος). Λόγω της υψηλότερης ζήτησης, τα επίπεδα εισαγωγών προβλέπεται επίσης να αυξηθούν (+8% από έτος σε έτος), σε 1,4 εκατομμύρια τόνους.
Οι τιμές της ΕΕ ακολούθησαν την τάση των τιμών της παγκόσμιας αγοράς, αν και με βραδύτερο ρυθμό, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο στην περίοδο των ποσοστώσεων μετά την παραγωγή των 452 ευρώ/τόνο τον Μάιο του 2022. Καθώς οι τιμές για τους ελαιούχους σπόρους και τα δημητριακά αυξήθηκαν περισσότερο από την τιμή της ζάχαρης , η ζάχαρη έχει γίνει πιο ανταγωνιστική ως πρώτη ύλη βιοαιθανόλης, επομένως προβλέπεται ότι η χρήση ζαχαρότευτλων για βιοαιθανόλη μπορεί να αυξηθεί κατά 8% το 2021/22 σε σύγκριση με πέρυσι.
Η παραγωγή ισογλυκόζης στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 600.000 τόνους το 2021/22, μειωμένη κατά 3% από το ρεκόρ των 620.000 τόνων μετά την ποσόστωση ζάχαρης το 2020/2021. Η παραγωγή ισογλυκόζης ήταν ισχυρή στις αρχές της σεζόν (τέλη 2021), αλλά λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας των τιμών με τη ζάχαρη, μειώθηκε. Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές έχουν επίσης μειωθεί μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα της σεζόν και δεν αναμένεται να φτάσουν τους 76.000 τόνους, υπολείποντας το ρεκόρ των 88.000 τόνων που είχε σημειωθεί το 2020/21. Λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, η κατανάλωση ισογλυκόζης αναμένεται επίσης να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το 2020/21. Η παραγωγή, η χρήση και οι εξαγωγές ισογλυκόζης της ΕΕ το 2022/2023 προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές.
Η πλήρης έκθεση της ΕΚ είναι διαθέσιμη εδώ: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/short-term-outlook-summer-2022_en.pdf