Το Πρόγραμμα υπογράφηκε από την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελίζα Φερέιρα και τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε ακροθιγώς στους επενδυτικούς πυλώνες του Προγράμματος, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία της Κύπρου, συγχαίροντας τον Υπουργό Οικονομικών και την ομάδα του.
«Η συνεχής, οργανωμένη και στοχευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, έφερε στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια και άλλες πρωτιές και επιτυχίες: πρωτιές στην απορρόφηση των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής και επιτυχίες στη διεκδίκηση αυξημένων κονδυλίων».
Υπογράμμισε δε, ότι το πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», αποτελεί κριτικής σημασίας εργαλείο προς την περαιτέρω ανάπτυξη, που σε συνδυασμό με το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές, την «Κύπρο του Αύριο».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε τομείς που αναγνωρίζονται από τη νέα μακροπρόθεσμη εθνική Στρατηγική ανάπτυξης «Όραμα 2035».
Η Ευρωπαία Επίτροπος ο Υπουργός Οικονομικών, ανέδειξαν την τεράστια σημασία που έχει για την Κύπρο η έγκριση του Προγράμματος, με επενδύσεις ύψους 1,8 δις ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.
Πρόκειται, επεσήμαναν, για επενδύσεις που αφορούν πέραν των 120 Έργων και Σχεδίων, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την κυπριακή οικονομία και κοινωνία.
Το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ» θέτει Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερίας, Ισότητας και Ανάπτυξης και καταρτίστηκε με γνώμονα την προώθηση της έξυπνης επιχειρηματικότητας, της πράσινης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οφέλη, τα οποία αγγίζουν όλες τις πτυχές ανάπτυξης της σύγχρονης κοινωνίας.
Η Ευρωπαία Επίτροπος, αφού έδωσε θερμά συγχαρητήρια στις κυπριακές αρχές, για την επιτυχία της ως το πρώτο Κράτος Μέλος με εγκεκριμένο πλήρες Πρόγραμμα, υπογράμμισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής στις προσπάθειες για περαιτέρω ολοκλήρωση και ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεχίζοντας, η κυρία Φερέιρα ανέδειξε τις τρεις βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος, οι οποίες αποσκοπούν σε:
1) Μια σύγχρονη, καινοτόμο και ψηφιακή Κύπρο,
2) Μια πιο πράσινη Κύπρο, με περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια, με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση,
3) Μια πιο δίκαιη και κοινωνική Κύπρο, με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στους νέους και στην τοπική ανάπτυξη.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση των έργων που να ξεκλειδώνουν και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν την Κύπρο σε μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για όλους.
Στη δική του παρέμβαση, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε περηφάνεια για την ταχεία έγκριση του Προγράμματος, που θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ετοιμασία έγινε σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Φορείς του ιδιωτικού τομέα, και σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, τόνισε ότι το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ, με αύξηση κατά 5,9% και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας, μέχρι το 2029.
Στο τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έκθεση συγχρηματοδοτούμενων έργων.