Retail
ΕΕ: Αλλαγές στους ελέγχους των εισαγόμενων τροφίμων για αφλατοξίνες
Νέος Εκτελεστικός Κανονισμός επικαιροποίησε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων
ΕΕ: Αλλαγές στους ελέγχους των εισαγόμενων τροφίμων για αφλατοξίνες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έναν νέο Εκτελεστικό Κανονισμό, επικαιροποίησε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων που υπόκεινται σε ελέγχους για αφλατοξίνες, φυτοφάρμακα και μικροβιακή επιμόλυνση.

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1793 προβλέπει ότι οι κατάλογοι που παρατίθενται στα παραρτήματά του, πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη νέες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τη μη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία, όπως τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κοινοποιήσεις που λαμβάνονται μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (στο εξής: RASFF), καθώς και τα στοιχεία και οι πληροφορίες σχετικά με τα φορτία και τα αποτελέσματα των ελέγχων εγγράφων, των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων που κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή.

Οι αλλαγές βασίζονται σε περιστατικά που αναφέρθηκαν μέσω της πύλης του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και σε πληροφορίες από επίσημους ελέγχους από τα κράτη μέλη σε τρόφιμα και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/913, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, αλλάζει προσωρινά το ποσοστό των επίσημων ελέγχων και θέτει επείγοντα μέτρα κατά την είσοδο στην ΕΕ ορισμένων αγαθών από ορισμένες τρίτες χώρες.

Το φοινικέλαιο από την Γκάνα είχε αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τις βαφές του Σουδάν από τον Απρίλιο του 2016. Λόγω της συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης, όλα τα φορτία πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό με αποτελέσματα δειγματοληψίας και αναλύσεων που να αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι ορίστηκαν επίσης σε ποσοστό 50%. Υπήρξαν επίσης αλλαγές σχετικά με το οξείδιο του αιθυλενίου και τα μείγματα προσθέτων τροφίμων που περιέχουν χαρούπια ή κόμμι γκουάρ από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Τουρκία. Η συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων θα πρέπει να οριστεί στο 20% για τα προϊόντα που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Οι παραδόσεις φοινικέλαιου από την Γκάνα και τα μείγματα προσθέτων τροφίμων που περιέχουν κόμμι χαρουπιού από τη Μαλαισία και την Τουρκία, τα οποία έχουν αποσταλεί πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού της ΕΕ, μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2022 χωρίς αποτελέσματα δειγματοληψίας και αναλύσεων και το επίσημο πιστοποιητικό. Οι αναθεωρημένοι κανόνες διευκρινίζουν ότι μόνο τα αποξηραμένα μπαχαρικά από την Ινδία θα πρέπει να υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου για το οξείδιο του αιθυλενίου με συχνότητα ελέγχων στο 20%.

Μυκοτοξίνες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συχνότητα του 20% των ελέγχων στα φιστίκια, το φυστικοβούτυρο και την πάστα φυστικιών για αφλατοξίνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι έλεγχοι στα φουντούκια από τη Γεωργία λόγω αφλατοξίνης έχουν αυξηθεί στο 30%.

Το μοσχοκάρυδο από την Ινδία υπόκειται σε αυξημένους ελέγχους λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες από τον Ιούλιο του 2019. Ωστόσο, η βελτίωση της συμμόρφωσης σημαίνει ότι πλέον δεν είναι απαραίτητο ένα επίσημο πιστοποιητικό με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας. Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι απαιτούνται για το 30% των αποστολών που εισέρχονται στην ΕΕ.Οι έλεγχοι στο μοσχοκάρυδο από την Ινδονησία για αφλατοξίνη έχουν αυξηθεί στο 30%. Τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο θα υπόκεινται σε ελέγχους ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε συχνότητα 20%. Το ρύζι από την Ινδία και το Πακιστάν θα ελέγχεται για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε συχνότητα 5%. Οι έλεγχοι στα φασόλια yardlong και guava από την Ινδία για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ορίστηκαν σε ποσοστό 20%. Τα φορτία πιπεριών, εκτός από τα γλυκά, από την Ταϊλάνδη θα ελέγχονται για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ποσοστό 30%.

Τα πεπόνια Galia από την Ονδούρα εξακολουθούν να ελέγχονται σε ποσοστό 10% για Salmonella Braenderup μετά από ένα μεγάλο ξέσπασμα το 2021, όπως αναφέρει το Food Safety News. Οι σπόροι σουσαμιού από τη Νιγηρία, την Αιθιοπία και το Σουδάν και το μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία εξακολουθούν να υπόκεινται σε ελέγχους σαλμονέλας με συχνότητα 50%.