Σημαντικές είναι οι προοπτικές για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα, σύμφωνα με το συμπέρασμα της τελικής εκδήλωσης της πράξης RECULT, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο αυτής, αναφέρει δελτίο Τύπου, σχετικά με την πράξη RECULT του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.
Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα την περασμένη βδομάδα στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄, στην Λευκωσία και διοργανώθηκε από στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Με την πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν οι δύο χώρες, όπως σημείωσε, μπορούν να αναπτύξουν πολύ περισσότερο αυτήν τη μορφή τουρισμού. Ο χαιρετισμός αναγνώσθηκε εκ της Διευθύντριας Τουρισμού κας Α. Δημητριάδου.
Επίσης, σε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Xρυσοστόμου ΄Β και που αναγνώσθηκε από τον Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που όπως τόνισε αναδεικνύει την άυλη και υλική πολιτιστική εκκλησιαστική μας κληρονομιά και συμβάλλει συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού Κύπρου και Ελλάδας.
Την σημαντικότητα του προσκυνηματικού τουρισμού υπογράμμισε σε χαιρετισμό του ο Mητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' που αναγνώσθηκε από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Σύρου Αλ. Μαρκουίζο. Μεγίστης σημασίας είναι η ανάδειξη της κληρονομιάς μας, πρόσθεσε, καθώς επίσης και η κατάλληλη εκπαίδευση των ειδικών του χώρου για την σωστή ανάδειξή της.
Στην εκδήλωση, το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου και το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του RECULT.
Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα μίλησε για τις δράσεις που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό και, την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και το Παρατηρητήριο θρησκευτικού τουρισμού.
Ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου κος Ν. Χρυσίνης αναφέρθηκε στη συμβουλευτική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού καθώς και για τις πολιτιστικές διαδρομές κρουαζιέρας θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κος Β. Δρακονάκης παρουσίασε την δράση και τα αποτελέσματα της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Όλες οι φωτογραφίες εδώ: