Οι συσκευασίες αποτελούν βαρυσήμαντο παράγοντα στην ασφάλεια των τροφίμων, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υλικό της συσκευασίας, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Critical Reviews in Food Science and Nutrition (Μάιος 2022).
Πιο συγκεκριμένα, οι γυάλινες και έπειτα οι κεραμικές συσκευασίες είναι τα πιο ασφαλή υλικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση, μεταφορά και συντήρηση των αναλώσιμων προϊόντων, καθώς δεν απελευθερώνουν και επομένως, δεν εκθέτουν τον καταναλωτή σε επιβλαβείς για τον οργανισμό του ουσίες, χάρη στη χαμηλή χημική πολυπλοκότητα τους.
Στον αντίποδα, η έρευνα αποδεικνύει ότι το πλαστικό είναι δυνητικά το πιο «επικίνδυνο» υλικό, το οποίο μπορεί ευκολότερα να εκθέσει τον άνθρωπο σε άγνωστες χημικές ουσίες.
65% άγνωστες χημικές ουσίες από τη συσκευασία στην τροφή του καταναλωτή
Πάνω από 12.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και αποθήκευση τροφίμων, κάποιες από τις οποίες δύνανται να διαρρεύσουν μέσα στην τροφή.
Καθώς η διαδικασία εντοπισμού των συγκεκριμένων ουσιών είναι περίπλοκη, οι ερευνητές συνέθεσαν μία χρήσιμη βάση δεδομένων υπό την ονομασία «Εξαγώγιμες Χημικές Ουσίες στα τρόφιμα» (migrating and extractable Food Contact Chemicals – FCCmigex), η οποία εντοπίζει τι «μεταναστεύει» ουσιαστικά από την συσκευασία προς το βρώσιμο προϊόν.
Χρησιμοποιώντας πάνω από 3000 χημικές ουσίες και πληροφορίες από 1.210 σχετικές έρευνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής συσκευασίας, μόνο το 35% των χημικών ουσιών χρησιμοποιήθηκαν σκοπίμως.
Οι περισσότερες από αυτές τις χημικές ουσίες (65%) ήταν «άγνωστες», δεδομένου ότι δεν έχουν καταγραφεί σε κανένα βιομηχανικό κατάλογο μέχρι σήμερα.
Από τις 2.881 χημικές ουσίες, που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και μπορούν να διαρρεύσουν σε αυτά, περισσότερα από τα 2/3 εντοπίστηκαν σε πλαστικά, γεννώντας έτσι ένα μεγάλο προβληματισμό περί ασφάλειας του συγκεκριμένου υλικού στις συσκευασίες.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος