Μείωση κατά 40% στην παραγωγή γλυκοπατάτας εντός Αιγύπτου για το 2022 διαβλέπει η All Fresh Αιγύπτου.
Η παραγωγή της γλυκοπατάτας στην Αίγυπτο ήταν αισθητά μειωμένη και το 2021, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία συνεχίστηκε και το 2021.
Ο Ρέντα Εζ, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής και χονδρικού εμπορίου φρούτου, με γραφεία και εμπορική δραστηριότητα και στην Ελλάδα (Αχαρνές Αττικής), εξηγεί ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα υπήρξαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 «εξωφρενικές αυξήσεις στα ειδικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που απαιτεί η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας, όπως επίσης και στα υλικά συσκευασίας».
«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν ή έστω θα βελτιωθούν. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», προσθέτει ο κ. Εζ και επιπλέον, αποκαλύπτει: «Η τιμή για ένα κοντέινερ με ψύξη που μεταφέρει φρούτα και λαχανικά έχει φτάσει τα 3.800 ευρώ, τη στιγμή που ένα χαρτονένιο κουτί 6 κιλών που περιέχει γλυκοπατάτες πωλείται στη χονδρική από την πρωτογενή παραγωγή έναντι μόλις 0,80 ευρώ».
Οι γεωργοί εντός Αιγύπτου είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην παραγωγή γλυκοπατάτας τα περασμένα χρόνια, ιδιαίτερα για τις ποικιλίες Beurgard, Bellevue και Evangeline που ενδιέφεραν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά τώρα το γενικότερο ευρωπαϊκό αγοραστικό ενδιαφέρον δείχνει να έχει μειωθεί σημαντικά.
Οπότε, αναμένεται, ως αντίδραση στη μείωση ζήτησης, οι εκτάσεις καλλιέργειας γλυκοπατάτας αντίστοιχα να μειωθούν κατά 40% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Οι Αιγύπτιοι γεωργοί δείχνουν να στρέφονται ξανά πίσω σε παραδοσιακές καλλιέργειες στη χώρα, όπως είναι το βαμβάκι και το ρύζι.
Η All Fresh Αιγύπτου εξήγαγε στην Ευρώπη, μέσω των θυγατρικών ανά χώρα, κάτι λιγότερο από 5.000 τόνους γλυκοπατάτας κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος