«Να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον χειμώνα»
Θέμα χρόνου είναι να αρχίσει η συζήτηση μεταξύ Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Υπουργείου Υγείας για άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και στην Κύπρο, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη κοινότητα είναι ισορροπημένη – όπως αυτή τη στιγμή – σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο boussiasnews.cy το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, διευκρίνισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση των χώρων υψηλού κινδύνου, στους οποίους θέλουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση αλυσίδων, όπως νοσοκομεία, κλειστές δομές και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Με αυτό το τρόπο, πρόσθεσε, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους. Εξάλλου, τόνισε πως «η άρση της υποχρεωτικότητας του όποιου μέτρου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν χρειάζεται το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί, ειδικά σε χώρους υψηλού κίνδυνου. «Εκεί η χρήση μάσκας έχει νόημα, αφού θεωρούμε ότι ο κίνδυνος διασποράς σε αυτούς τους χώρους είναι υψηλός».
Η Δρ Πανά σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να συνδυάζεται με τη συμμόρφωση. «Από τη μια τονίζουμε την αξία των μέτρων ατομικής προστασίας, ειδικά σε άτομα υψηλού κίνδυνου. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι και η χρήση της μάσκας είναι ακόμα πιο δύσκολη».
Ανησυχίες εκφράζει η επιστημονική κοινότητα
Χάρη στην παρούσα ύφεση της πανδημίας, αλλά και στο γεγονός ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη ενός φυσικού φαινομένου, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει και έχει μπει σε διαφορετική καθημερινότητα», η επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το φθινόπωρο.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η Δρ Πανά εξέφρασε την άποψη πως η περίοδος αυτή, όπου επικρατεί μια ύφεση και ισορροπία, είναι η κατάλληλη για να προετοιμαστούμε, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον ερχόμενο χειμώνα.
Στο πλαίσιο αυτό, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας αναφέρονται στη βελτίωση υποδομών προετοιμασίας για υγειονομικές κρίσεις. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε η Δρ Πανά, «να επιβλέπεις τί εξελίσσεται από πλευράς παραλλαγής, ώστε να δράσεις έγκαιρα. Να προετοιμάσεις και να έχεις Συστήματα Υγείας, που να μπορούν να διαχειριστούν την όποια υγειονομική κρίση. Ένα τρίτο κομμάτι είναι η εκπαίδευση και η προετοιμασία του ίδιου του πληθυσμού, όπως επίσης και το κομμάτι της έρευνας σε εμβόλια, φάρμακα κλπ».
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την ποιοτική και διαφανή κλινική έρευνα και από τους ερευνητές που θα απαντήσουν σε άλλα ερωτήματα δημόσιας υγείας, συμπληρωματικά προς την βιομηχανία».
Αυτοί είναι οι πυλώνες που θα κάνουν μια πιο ισχυρή Κύπρο και μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για το μέλλον, υπογράμμισε η Δρ Πανά. «Ενώνουμε τις δυνάμεις, την εμπειρία και τις γνώσεις μας για να επιταχύνουμε την προετοιμασία και τις υποδομές που θα μας προστατεύσουν και στο μέλλον από άλλα λοιμώδεις νοσήματα», κατέληξε.