Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου απαριθμεί, σε συνέντευξη του στο Hospitality, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου και Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζανέττου, εστιάζοντας, την ίδια ώρα, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και σε όλα όσα καθιστούν την περιοχή τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σε ποιες μορφές τουρισμού θεωρείτε ότι υπερέχει η ελεύθερη Αμμόχωστος και ποιες θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω;
Η ελεύθερη Αμμόχωστος έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Καταρχάς, μία από τις μορφές τουρισμού που σίγουρα υπερέχει είναι ο αθλητικός τουρισμός. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει σύγχρονα αθλητικά κέντρα με άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα το αθλητικό κέντρο του Δήμου Αγίας Νάπας, το οποίο διαθέτει συνολικά 16 γήπεδα, προσελκύει τους χειμερινούς μήνες, για σκοπούς χειμερινής προετοιμασίας, δεκάδες αποστολές ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικά έσοδα στον δήμο, αλλά και την τοπική κοινωνία και συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Επίσης, μια άλλη μορφή τουρισμού που θεωρώ ότι υπερέχει η ελεύθερη Αμμόχωστος και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω είναι ο ποδηλατικός τουρισμός. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει ένα τεράστιο ποδηλατικό δίκτυο, το οποίο προσφέρεται για κάθε επίπεδο ποδηλασίας, εντός ή εκτός δρόμου. Παράλληλα οι αυξομειώσεις του υψομέτρου, η γρήγορη εναλλαγή του τοπίου σε συνδυασμό με τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ολόχρονα, κάνουν το άθλημα της ποδηλασίας ιδανικό για αθλητικούς όσο και για τουριστικούς σκοπούς, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι ένας τομέας, ο οποίος θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό στόχο του τουρισμού της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου λόγω των μηδαμινών αρνητικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει. Συνεπώς, θα πρέπει να επενδύσουμε σε στρατηγικές ανάπτυξης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ως προορισμού για ποδηλατικό τουρισμό, μέσα από την περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών μας, την ανάπτυξη ποδηλατικής κουλτούρας και δίνοντας έμφαση στα πανευρωπαϊκά αποδεκτά κριτήρια, που δημιουργούν ποδηλατική ταυτότητα και καθιστούν τον προορισμό φιλικό για το ποδήλατο.
Αναμφίβολα, ένα άλλο είδος τουρισμού, το οποίο προωθήθηκε ειδικά τα τελευταία χρόνια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είναι ο καταδυτικός τουρισμός. Αυτή η δραστηριότητα αναψυχής παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ως επακόλουθο το είδος αυτό του τουρισμού να παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ως προς το οικονομικό όφελος. Οι τεχνητοί ύφαλοι σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, η δημιουργία του εντυπωσιακού υποβρύχιου πάρκου MUSAN στην Αγία Νάπα, τα νέα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν σε Αγία Νάπα και Πρωταρά και η συνεχής διαμόρφωση και αναβάθμιση καταδυτικών σημείων, αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.
Επιπρόσθετα, ο συνεδριακός τουρισμός, μια άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να προωθηθεί. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει υποδομές, οι οποίες αν διαμορφωθούν προς τον σκοπό αυτό, θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνδιαλλαγή και την πολιτιστική δράση της περιοχής. Επιπλέον, η προώθηση, προβολή και ανάδειξη της πλούσιας θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της επαρχίας μας θα μπορούσε να αναπτύξει και τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο συνδυασμός της φύσης με την υψηλή πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία των θρησκευτικών μας μνημείων, αλλά και η ιδιαιτερότητα των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, θα μπορούσαν να προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού.
Ένα ακόμη είδος ειδικού ενδιαφέροντος στο οποίο μπορεί η επαρχία να δώσει έμφαση είναι ο φυσιολατρικός – περιπατητικός τουρισμός. Η ελεύθερη Αμμόχωστος διαθέτοντας μονοπάτια της φύσης στο πιο ειδυλλιακό τοπίο του ανατολικότερου άκρου της, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, θα μπορούσε να προσελκύσει ποικιλία από φυσιολατρικές τουριστικές δραστηριότητες. Σαφέστατα, όμως, μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο και τον οικογενειακό τουρισμό, αφού οι διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες που προσφέρει και τα σημεία ενδιαφέροντος που διαθέτει, ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε ηλικίας.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελεύθερης Αμμοχώστου ως συνόλου τουριστικών προορισμών (γαλάζιες σημαίες, μουσεία, αξιοθέατα κ.ά.) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές περιφέρειες;
Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι ένας προορισμός θερμής φιλοξενίας, οικογενειακής θαλπωρής και ασφάλειας. Συνδυάζει θρησκευτικά και ιστορικά αξιοθέατα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, θεσπέσιες γαστρονομικές προτάσεις, απαράμιλλη κομψότητα και προσφέρει αμέτρητες επιλογές ικανοποιώντας όλα τα βαλάντια. Ο κάθε επισκέπτης της μπορεί να γνωρίσει την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, είτε επισκεπτόμενος τα μουσεία, τα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία αναφοράς και τα αξιοθέατα, είτε παρακολουθώντας τις πολιτιστικές μας δράσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ταξιδέψει σε μονοήμερες εκδρομές σε ολόκληρη τη νήσο. Επιπλέον, οι αμμώδεις, καθαρές και οργανωμένες παραλίες, με τις περισσότερες από αυτές βραβευμένες επί σειρά ετών με τη Γαλάζια Σημαία, αποτελούν τον σημαντικό πυλώνα προσέλκυσης του μεγαλύτερου ποσοστού των επισκεπτών της χώρας μας. Οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς διαθέτει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για διακοπές παραλίας αλλά και επίσκεψη δώδεκα μήνες τον χρόνο. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία της υπερσύγχρονης και πρωτοποριακής στο είδος της Μαρίνας Αγίας Νάπας, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα εμπλουτίσει περαιτέρω το τουριστικό της προϊόν και θα επισφραγίσει την ποιότητα μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας.
Η ελεύθερη Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και πέραν της καλοκαιρινής περιόδου; Ποιες προσπάθειες γίνονται από πλευράς σας για ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου;
Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μπορεί να αποτελέσει σε ετήσια βάση τον απόλυτο τουριστικό προορισμό. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, τα σημεία αναφοράς και ενδιαφέροντος στην ενδοχώρα όπως το Πάρκο Γλυπτικής, το Πάρκο Κάκτων, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, το μεσαιωνικό μοναστήρι Αγίας Νάπας και επίσης εκτός από τα δύο μεγάλα κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα Αγία Νάπα και Πρωταρά, τα γύρω γραφικά χωριά με τα λαογραφικά μουσεία, τους παραδοσιακούς χώρους και τις ντόπιες γεύσεις, όλα μαζί δημιουργούν τη συνταγή προσέλκυσης τουρισμού πέραν της καλοκαιρινής περιόδου. Έχει αναντίρρητα τις δυνατότητες να προσελκύει τόσο επισκέπτες τρίτης ηλικίας, που επιζητούν ήπιο χειμώνα, όπως επίσης και άλλες μορφές τουρισμού, αφού μπορέσουμε να έχουμε την κατάλληλη υποδομή και ταυτόχρονα επαρκείς πτήσεις από αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλος έλξης γι αυτούς. Προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες, επεξηγώντας τους ότι το κλίμα, οι συνθήκες και πολλοί άλλοι παράγοντες, μπορούν να καταστήσουν την επαρχία ένα από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για ολόχρονη φιλοξενία.
Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού χάρτη της ελεύθερης Αμμοχώστου. Με ποιους τρόπους πιστεύετε μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για προσέλκυση ξένων επισκεπτών και πόσο σημαντικές είναι οι ψηφιακές δυνατότητες για τον πολιτιστικό τουρισμό;
Ο πολιτιστικός τουρισμός έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης. Αποτελεί μέρος του εναλλακτικού τουρισμού, στη συγκριμένη περίπτωση ο επισκέπτης αναζητά προορισμούς με πολιτιστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες έχουν διεισδύσει πλέον παγκοσμίως στην καθημερινή ζωή και η εποχή της παγκόσμιας διασύνδεσης προσφέρει και απαιτεί νέα μέσα και νέες μεθόδους για την προβολή και διάθεση του τουριστικού προϊόντος. Μέσα από την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων με πολιτιστικό περιεχόμενο, ψηφιακών διαδραστικών χώρων με τρισδιάστατα περιβάλλοντα, ειδικού ενδιαφέροντος διαδρομές, ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές, που θα προσφέρουν στους χρήστες ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης, πιστεύω μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους επισκέπτες. Οι νέες τεχνολογίες, ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στη σημερινή εποχή, επομένως, χωρίς αμφιβολία, οι ψηφιακές δυνατότητες για την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού είναι επιβεβλημένες.
Η ορθή αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πόρων, ο σεβασμός στο φυσικό τοπίο και στην πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων είναι πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης μιας περιοχής. Πώς, κατά τη γνώμη σας, τα τελευταία χρόνια η ελεύθερη Αμμόχωστος ανταποκρίνεται στο πρότυπο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης;
Ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο βιώσιμος και αειφόρος τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα. Πιστεύω ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο το brand της χώρας μας. Το χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες αγορές και να απαγκιστρωθούμε από την εξάρτηση από ορισμένες τουριστικές αγορές. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς σταθερά βήματα στο πρότυπο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Για παράδειγμα, εφαρμόζονται πρακτικές για βελτίωση της προσβασιμότητας σε φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους, εφαρμόζονται πρακτικές για πράσινες παραλίες και πρακτικές για πράσινη πόλη, όπως πρόγραμμα συλλογής των ανακυκλώσιμων συσκευασιών από πόρτα σε πόρτα, σχεδιασμός δράσεων για μηδενική παραγωγή αποβλήτων, τοποθέτηση υπόγειων κάδων και βιώσιμες μεταφορές, καθώς επίσης δημιουργία χώρων πρασίνου.
Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται τη στήριξη όλων, όλων των κοινωνικών εταίρων και εμπλεκομένων, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παράλληλα θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας σήμερα, αλλά και θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον. Για να επιτύχουμε χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική τουρισμού, εθνικό μακροχρόνιο σχεδιασμό αειφόρου ανάπτυξης.
Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να στηρίζεται από συλλογικές δράσεις, οικονομικές πηγές, αλλά και ευέλικτες αποφάσεις, οι οποίες θα αποτελούν τη βάση υλοποίησης ενός οράματος, το οποίο θα μπορεί να καταστήσει την χώρα μας ένα μοναδικό προορισμό με σεβασμό στις κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πτυχές του τόπου με θετικό αντίκτυπο στους επισκέπτες, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.