Σηματοδότησαν την έναρξη για μια νέα βιώσιμη εποχή στην Κύπρο
To ESG Cyprus Forum 2022 που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την BOUSSIAS CYPRUS, αποτέλεσε το πρώτο συνέδριο που ανέδειξε το ζωτικό ρόλο των γυναικών στο περιβάλλον στη διαχείριση και την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
H σχέση μεταξύ γυναικών και περιβάλλοντος είδε το τα φώτα της δημοσιότητας γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 χάρη στη γέννηση του οικοφεμινισμού που υποστήριζε την ανάγκη να ενδυνάμωσης των γυναικών σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Όσον αφορά την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, η έμφαση δόθηκε στη σύνδεσή της με την παγκοσμιοποίηση, την ανισότητα, την οικονομική πρόσβαση και τα κρατικά έσοδα.
Oι γυναίκες έχουν αποκτήσει πρόσβαση για να επηρεάσουν, να συμβάλλουν ή και να λάμψουν στον αγώνα κατά της φυσικής υποβάθμισης και τη διατήρηση ενός βιώσιμου πλανήτη. Οι απόψεις των γυναικών σπάνια εμφανίζονται στη λήψη αποφάσεων, στην πολιτική και στη διοίκηση που σχετίζονται με το περιβάλλον, παρόλο που είναι οι κύριοι διαχειριστές των περιβαλλοντικών πόρων.
Όλες οι γυναίκες εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για περιβαλλοντικά προβλήματα, και όλες έχουν επιβεβαιώσει ιδιαίτερα τη σχέση γυναίκας-φύσης. Οι γυναίκες έχουν ζωτικό ρόλο στο περιβάλλον στη διαχείριση και την ανάπτυξη. Η πλήρης συμμετοχή τους είναι, επομένως, απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση το άρθρο 2011/2197(INI) σχετικά με τις γυναίκες και την κλιματική αλλαγή αναφέρει «λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω του διαφορετικού ρόλου των δύο φύλων, η επιρροή των γυναικών στο περιβάλλον δεν είναι η ίδια με εκείνη των ανδρών και η πρόσβασή τους στους πόρους και στα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης και προσαρμογής επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διακρίσεις που υφίστανται όσον αφορά το εισόδημα, την πρόσβαση στους πόρους, στην πολιτική εξουσία, στην εκπαίδευση καθώς και όσον αφορά τις ευθύνες που συνεπάγεται το νοικοκυριό».
Στην έναρξη του συνεδρίου η κα.
Σωτηρούλα Σωτηρίου Marketing and Corporate Image Manager Charalambides Christis Ltd σημείωσε πως σε ένα παγκόσμιο ασταθές περιβάλλον, ήρθε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, ίσως το μόνο σταθερό, η Βιωσιμότητα. Sustainability. «Μαζί με τις οικονομικές κρίσεις ήρθε στο προσκήνιο ως πρώτη προτεραιότητα η Κοινωνική Βιωσιμότητα, μια έννοια που για πολλά χρόνια ενδεχομένως αγνοούσαμε. Επιπρόσθετα η γνωστή μέχρι πρόσφατα Ανάπτυξη, απέκτησε τον προσδιορισμό Αειφόρος. Sustainable Development». Ολοκληρώνοντας την ομιλία της έδωσε στο κοινό την αισιοδοξία της δύναμης των όλων και της ενεργής δραστηριότητας της κοινωνίας των πολιτών. «Όλοι μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα και να αναζωογονήσουμε την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία μας, πετυχαίνοντας την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μια Ανάπτυξη που είναι ανοιχτή στην Καινοτομία και αφορά το παρόν και το μέλλον όλων μας».
Στην δεύτερη ενότητα με (Ε)SG-Environmental βρέθηκε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κύπρου κυρία
Κλέλια Βασιλείου μιλώντας για
Τα Οικονομικά του Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες, και τα Κράτη φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Το δικό μας ευτύχημα είναι η Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, κι εμείς ως Κράτος μέλος τιμούμε αυτή τη σχέση κατά το μέγιστο δυνατό: Εναρμονίζουμε οδηγίες, τρόπους και μέσα και υιοθετούμε με όλες μας τις δυνάμεις την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ενώ με τα κυριολεκτικά παραδείγματα που έδωσε στο κοινό ο ηλεκτρονικός τύπος έρχεται να τα υποδείξει και να τα αναδείξει με απώτερο σκοπό να ανοίξουμε τα μάτια μας στην ιστορία και να ξαναγράψουμε»
Ø Ο κόσμος έχασε ήδη εκτιμώμενα 12 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υπηρεσίες οικοσυστήματος από το 1997 έως το 2011 και περίπου 8 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από την υποβάθμιση της γης.
Ø Η βιοποικιλότητα υποστηρίζει την ΕΕ και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Οι κίνδυνοι απώλειας βιοποικιλότητας θέτουν σε κίνδυνο τα συστήματα διατροφής και τη διατροφή μας μειωμένες αποδόσεις καλλιεργειών και αλιεύματα, αυξημένες οικονομικές απώλειες από πλημμύρες και άλλες καταστροφές και απώλεια πιθανών νέων πηγών φαρμάκων περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων τύπων καλλιεργειών τροφίμων βασίζονται στην επικονίαση των ζώων
Ø Κατά μέσο όρο, οι παγκόσμιες μέσες αποδόσεις του ρυζιού, του αραβοσίτου και του σίτου αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 3% και 10% ανά βαθμό θέρμανσης πάνω από τα ιστορικά επίπεδα
Στην ίδια ενότητα φιλοξενήθηκε η κα.
Μαργαρίτα Καραβασίλη – Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος,
τ. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Sustainability Advisor One Team όπου μέσω της τοποθέτησης της εξήγησε
την επιχειρηματικότητα και τα κριτήρια της αειφορίας στο πλαίσιο της Νέας Πράσινης Συμφωνίας. Αναφέροντας πως επιβάλλεται να υπάρχει «συνοπτική αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο, με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η ανακύκλωση, οι εκπομπές διοξειδίου, η διαχείριση αποβλήτων, ο αριθμός γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, η συμπερίληψη και η εταιρική διακυβέρνηση πλέον πρέπει να αποδεικνύονται».
Σε αυτή τη συνάντηση για ακόμη μια φορά η Lidl Κύπρου δείχνει την ενεργό συμμετοχή της στα κοινά και στο περιβάλλον μέσα απο την ομιλίας της κας.
Κυριακής Δοβλέτογλου Corporate Responsibility Consultant Lidl Cyprus με τίτλο ομιλίας
“Kαλό για σένα, καλό για όλους: Στη Lidl Kύπρου προστατεύουμε το περιβάλλον” η οποία γνωστοποίησε τους στόχους με πραγματικά νούμερα. «Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρακικού αποτυπώματος της Lidl αποδίδεται στην παραγωγή των προϊόντων της, δηλαδή στα αρχικά στάδια της αξιακής αλυσίδας. Η εταιρεία επιθυμεί λοιπόν, να δεσμεύσει τους προμηθευτές της, οι οποίοι ευθύνονται για το 75% των εκπομπών που σχετίζονται με τα προϊόντα, να θέσουν έως το 2026 δικούς τους κλιματικούς στόχους βασισμένους στη μεθοδολογία της πρωτοβουλίας «Science Based Targets»
Με μήνυμα που δηλώνει την επαναδιατυπώση της ιστορίας η κα.
Ευγενία Ηροδότου Chief Executive Officer, Energy Intel αποσαφήνισε με ανασκόπηση στο παρελθόν τα κρίσιμα στοιχεία σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα. «Εάν η αλληλεγγύη, ήταν το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που αναδείχθηκε και ξεχώρισε στη διάρκεια της πανδημίας, τότε η βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί την κορυφαία στρατηγική της μεταπανδημικής εποχής, αλλά και την στρατηγική απέναντι στις μεγάλες κρίσεις των καιρών μας. Ενώ τροφή για σκέψη μας δείχνει το ρητορικό της ερώτημα πως Οι επενδυτές πλέον θέτουν ένα διαφορετικό ερώτηµα: Έχει η εταιρεία το στρατηγικό όραμα και τις δυνατότητες να επιτύχει και να διατηρήσει ισχυρές επιδόσεις στα θέματα ESG;».
Η ξένη ομιλήτρια Senior ESG and Stewardship Consultant, Investments, της Australian Super
Kelly Christodoulou αναφέρθηκε στη συμπερίληψη των κριτηρίων για τις καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις που μπορούν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Δίνοντας το πιο απλό παράδειγμα, «
η συμπερίληψη των διεθνών αεροπορικών εκπομπών ή η αποδοχή αντισταθμιστικών στοιχείων άνθρακα».
Στην ενημέρωση του κοινού η κα.
Δρ. Ευαγγελία Λουροπούλου – Director Environment, Climate Change and Sustainability Services, E-ON Integration S.A. τοποθετήθηκε για τον κομβικό ρόλο του
«ESG Considerations in sustainable finance and the role of Climate Change» και
έδωσε παραδείγματα σεναρίων έως το 2100: Την μεταβολή του πληθυσμού Μεταβολή του ΑΕΠ, την μεταβολή της ζήτησης ενέργειας και την μεταβολή της ζήτησης για τροφή.Ενώ υπογράμμισε τις επιπτώσεις στην λειτουργία το κόστος (αποκατάστασης, ασφάλισης κ.ο.κ.) αλλά και στο κεφάλαιο. Ενώ τόνισε την αναγκαιότητα που οι τράπεζες θα πρέπει να να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με κλιματικούς κινδύνους, σε ενέργειες μετριασμού, Green Assets και να υπάρχει ολιστική συμμόρφωση με Taxonomy.
Στην ενότητα Ε(S)G SOCIAL το περιεχόμενο αφορά τις εταιρείες και επιχειρήσεις που έχουν εδραιωθεί και κοινωνικοποιηθεί σε κοινωνικά θέματα που αφορούν τα κριτήρια ESG.
Η κα.
Αγλαΐα Ντίλη – Διευθύνουσα Σύμβουλος Sustainability Knowledge Group με τίτλο
“Το ανθρώπινο δυναμικό ως επιταχυντής της Βιώσιμης Ανάπτυξης” στην ομιλία της ανέφερε ότι «το ανθρώπινο δυναμικό έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης. Μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της οργανωτικής κουλτούρας. Το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να επανατοποθετηθεί και να αποκτήσει νέο εξουσιοδοτημένο ρόλο εντός των οργανισμών. Να ενεργεί ως θεματοφύλακας της βιωσιμότητας και να είναι ο καθρέφτης της συνείδησης του οργανισμού».
Η κα.
Κωνσταντίνα Κοτταρίδη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Επιστημονικός Συνεργάτης της OneTeam, στην ενότητα ES(G) for GOVERNANCE με τίτλο
“Supporting firms and organisations to adapt their business model to ESG criteria” υπογράμμισε πως «βασικός πυλώνας να επικοινωνήσει η επιχείρηση δεν χρειάζεται να δαπανά σημαντικά ποσά για να θεωρείται υπεύθυνη. Χρειάζεται να δαπανά στοχευμένα. Οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής και της ενίσχυσης των φιλο-περιβαλλοντικών πρακτικών, χρησιμοποιούν διάφορα οικονομικά εργαλεία όπως:υπερεκπτώσεις για δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) των επιχειρήσεων, την επιβολή μειωμένων φορολογικών συντελεστών σε προϊόντων και υπηρεσίες, φιλικές προς το περιβάλλον (βιολογικά, ΑΠΕ, εναλλακτικά προϊόντα κ.α.).Ακόμη τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία ◦ Φορο-ελαφρύνσεις για συγκέντρωση κεφαλαίου προς R&D και φιλόπεριβαλλοντικές δράσεις. Την διευκόλυνση διάθεσης επιχορηγήσεων και τέλος την ενίσχυση καινοτομίας για της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.»
Η κα.
Caterina Occhio – CSR & Sustainability Specialist της Maison Alaïa στην ομιλία της με τίτλο
“Social sustainability, the most discarded issue which could become your unique added value” ευχαρίστησε την περίοδο της επιδημιολογικής καραντίνας καθώς ήταν ο λόγος που οι τάσεις άλλαξαν και οι συμπεριφορές μας έσπασαν την ρουτίνα της σκέψης και πως πλέον δεν πρόκειται για μια τάση της μόδας. Στην συνέχεια τοποθετήθηκε στις φιλανθρωπίες και στην προώθηση τους λέγοντας πως ΟΧΙ αυτό δεν είναι επικοινωνία, απλά είναι μια ακόμη προσθήκη. Τόνισε μάλιστα «πως θα πρέπει να εξετάσουμε τις κοινωνικές προμήθειες και να συμβαδίζουν στην ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα και να συμβάλλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της επιθυμητής οικονομικής ανάπτυξης. Οι τρόποι είναι στα χέρια μας είτε έμμεσα και μέσω καθοδήγησης ή κατάρτισης (mentoring,trainings) για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, είτε άμεσα με απευθείας προμήθειες από κοινωνικές επιχειρήσεις.»
Στο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για όσα καλούνται οι Γυναίκες να αντιμετωπίσουν, η κα.
Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου – Εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σημείωσε πως σύμφωνα με το
EIGE-European Institute for Gender Equality Gender Index, η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα σε 27 χώρες σε θέματα ισότητας.
Το ESG Cyprus Forum 2022 παρουσίασε η Χαραλαμπίδης Κρίστης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορείου και Βιομηχανίας, του CSR Cyprus, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του ΧΑΚ.
Χρυσός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χορηγός: Πετρολίνα
Υποστηρικτής: One Team,
Mε την υποστήριξη του Alpha Κύπρου
Η εταιρεία Coneq παρείχε την υπηρεσία Live streaming
Διοργάνωση: ΒOUSSIAS CYPRUS
[gallery ids="20010,20011,20012,20013,20014,20015,20016,20017,20018,20020,20021,20022,20023,20024,20025"]