Σάβια Ορφανίδου: Σαφής η δέσμευση για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή
Επιστημονική εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της πρωτοβουλίας του Invisible Nation και των συντονισμένων δράσεων που απαιτούνται, έτσι ώστε η Καρδιαγγειακή Νόσος να καταστεί προτεραιότητα υγείας και στην Κύπρο, πραγματοποίησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας σε συνεργασία με τη Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου.
Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών περιλαμβάνεται και η ένταξη του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας στο παγκόσμιο δίκτυο συνδέσμων καρδιοπαθών Global Heart Hub
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δόκτορας Φοίβος Συμεωνίδης, MD, PHD, Καρδιολόγος, πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης, ανέπτυξε το θέμα «Αθηροσκληρυντική νόσος: Μηχανισμοί ανάπτυξης και δυνατότητες έγκαιρης παρέμβασης». Στην «Ανάληψη δράσης για αλλαγή της τροχιάς, τοποθετώντας την ΑΚΝ στη λίστα προτεραιοτήτων υγείας στην Κύπρο» αναφέρθηκε η δόκτορας Αγγελική Μούζαρου, Καρδιολόγος και Εθνική Συντονίστρια για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ενώ ο κ. Χαράλαμπος Μουρουζίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας ανέδειξε το Πρόγραμμα «Invisible Nation»(Αόρατο Έθνος) και τη σημαντικότητά του.
Το Invisible Nation θα φέρει σε επαφή ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από τον χώρο των καρδιαγγειακών (ΚΑ) νόσων που έχουν δεσμευτεί να επιφέρουν συστηματικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου AKN.
Παράλληλη επιδίωξή του είναι να συνεισφέρει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνητικών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της νόσου και την προώθηση καινοτόμων συνεργασιών και νέων μοντέλων πρόσβασης που μπορούν να επιταχύνουν την παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της θνητότητας που σχετίζεται με την AKN.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι η σοβαρότητα και οι επιπτώσεις της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου μετατρέπουν σε αδήριτη ανάγκη, για την αντιμετώπισή της, την εγρήγορση και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κρατικών θεσμών, των επιστημονικών ομάδων, των ομάδων ασθενών και του γενικότερου κοινού. Την ίδια στιγμή κατέστη σαφές ότι απαιτούνται συντονισμένες δράσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πολιτείας, έτσι ώστε η Καρδιαγγειακή Νόσος να αποτελέσει προτεραιότητα υγείας και στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση και αναχαίτηση της ασθένειας και η σημαντικότητα της δημιουργίας και διατήρησης ενημερωμένου αρχείου καταγραφής και σύνοψης των στοιχείων που αφορούν στην ΑΚΝ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Σάβια Ορφανίδου, αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, επανέλαβε ότι το θέμα του κενού στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την ΑΚΝ έχει ήδη εντοπιστεί και εγγράφηκε ομοφώνως για συζήτηση στη βουλή, στο πλαίσιο των αυτεπάγγελτων θεμάτων, προκειμένου να εισακουστεί το θέμα και από την εκτελεστική εξουσία της Πολιτείας. H ίδια κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι το υπουργείο Υγείας θα εισακούσει θετικά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ενώ επανέλαβε πως η Επιτροπή Υγείας δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί άμεσα στη Βουλή, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ενεργειών για ανάληψη δράσης, ώστε να πειστεί το Υπουργείο Υγείας και η εκτελεστική εξουσία εν γένει για τη σημαντικότητα της χάραξης Εθνικής Στρατηγικής.
Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος είναι η αιτία του 85% των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Αναμφισβήτητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που συχνά υποτιμάται ή παραβλέπεται από το κοινό και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Παρά τον σημαντικό επιπολασμό της, η ΑΚΝ παραμένει μια πρόκληση για την υγεία που είναι “κρυμμένη σε κοινή θέα”.
Όπως αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση η ΑΚΝ αξίζει επείγουσας προσοχής τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στην Κύπρο, καθώς το 80% των πρόωρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων θα μπορούσαν να προληφθούν. Πρόκειται για ένα φλέγον θέμα δημόσιας υγείας που επιβάλλεται να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας για την υγεία, φέροντας στο προσκήνιο το Αόρατο Έθνος. Έναν πληθυσμό σε κίνδυνο, ο οποίος είναι αόρατος, αλλά όχι απροσδιόριστος και έχει ανάγκη να διεκδικήσει μια θέση στο φως.
Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα, της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης, της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).