Το βασικό συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα κριτήρια ESG αυξάνονται, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωση των εταιρειών σε αυτά, αναδείχθηκε στο πρώτο ESG Forum 2022 που διοργάνωσε BOUSSIAS Cyprus. Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία συμμετείχαν περισσότερα από 200 στελέχη μεγάλων και εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑΚ.
Στο Συνέδριο αναδείχθηκαν οι πολιτικές ESG που πρέπει να υιοθετούν ή να προσελκύουν ορισμένους τύπους πολιτικών ηγετών ή διακυβέρνησης. Αναλύθηκαν οι δραστηριότητες ESG και ο καθολικός στόχος της μείωσης του περιβαλλοντικού ατομικού και συλλογικού αποτυπώματος του πλανήτη μας. Οι ομιλητές/τριες από τους χαιρετισμούς και τις τέσσερεις ενότητες αποκάλυψαν βέλτιστες πρακτικές για τις πολιτικές και στρατηγικές που αφορούν στην περιβαλλοντική και στην κοινωνική ευθύνη. Αναπτύχθηκαν επίσης με πλήρη διαφάνεια τα θέματα ESG καθώς πώς οι εταιρείες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες πληροφόρησης.
Στην ομιλία του Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών κ. Μιχάλης Καμμάς έβαλε από την αρχή τον πήχη ψηλά για τις πράσινες επενδύσεις. Όπως τόνισε «η ανάγκη για απεξάρτηση από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειες, η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, οι πράσινες επενδύσεις και ευρύτερα η πράσινη μετάβαση έχουν τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζοντας πολλές οικονομικές πτυχές και συνεπώς τον τραπεζικό τομέα. Η μετάβαση προς τον στόχο της ουδετερότητας θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη από χαμηλότερα φυσικά ρίσκα και ψηλότερη οικονομική απόδοση. Παρόλα αυτά, η μετάβαση αυτή θα έχει σημαντικό κόστος στο άμεσο μέλλον. Ενώ σε αποκλειστικό σημείο της παρουσίας ανέφερε πως θα απαιτηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους €360 δισ. ανά έτος για να φτάσει η Ευρώπη τους κλιματικούς στόχους του 2030. Ταυτόχρονα, μίλησε ανοιχτά για το εγκεκριμένο από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι το Σχέδιο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πόρους ύψους €1,2 δισ. Γνωστοποίησε τον μηχανισμό λειτουργίας και βημάτων μέσω του Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Ένα μεγάλο μέρος του εν λόγω πακέτου αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μέσα από την επίτευξη των εθνικών στόχων για την κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καταλήγοντας, είπε πως οι τράπεζες σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, εργάζονται για μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των πράσινων κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επίτευξη των εθνικών στόχων που έθεσε η Κύπρος.
Με ορόσημο την παρουσίαση στο συνέδριο συμμετείχε και η Πρόεδρος του CSR Cyprus, Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου κ. Έλλη Ιωαννίδου.
Επεσήμανε πως το CSR Cyprus παραμένει ενεργός και ουσιαστικός συνεργάτης, στις προσπάθειες για την προαγωγή κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δεοντολογικών θεμάτων, στο πλαίσιο των κριτηρίων ESG, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του κοινού στόχου για μια κοινωνικά υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη για την Κύπρο μας.
Αναφέρθηκε στο αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής και των πρακτικών κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως του μεγέθους που αυτή έχει στην αγορά ή της φύσης των δραστηριοτήτων της που δεν είναι άλλο από το τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση. Η μεθοδική ερμηνεία, αντίληψη, υλοποίηση και αξιολόγηση της δέσμης κριτηρίων ESG αποτελεί, άλλωστε, εχέγγυο για την επιχειρηματική βιωσιμότητα, την πρόσβαση σε καινοτόμες χρηματοδοτήσεις ή επιπρόσθετα κεφάλαια για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Συμβάλλει επίσης ουσιαστικά στην επίτευξη τόσο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με χρονικό ορόσημο το 2030, όσο και στην κλιματική ουδετερότητα με άξονα το 2050, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και πιο συγκεκριμένα του 'Fit for 55 package', που αποτελείται μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας».
Αναφέρθηκε επίσης πώς αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε και αξιολογούμε τις προκλήσεις, τις νομοθεσίες, τον ανταγωνισμό, την επιχειρηματική αριστεία.
«Προκρίνουμε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται μέσω διάφορων ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών, για παράδειγμα με την πρόσφατη Οδηγία Δέουσας Επιμέλειας (Due Diligence) στην εφοδιαστική αλυσίδα για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Οδηγία για την Υποβολή Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από θεσπισμένα πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive), την Κανονιστική Οδηγία για την Ταξινομία (EU Taxonomy) κ.λπ. Ανάμεσα σε άλλα, τα παραπάνω αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας το εύρος και την ποιότητα της λογοδοσίας τους, την αξιολόγησή τους από επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και συνεπώς την λειτουργία τους στην Κοινωνία».
Φιλοξενώντας τους ειδικούς στα ειδικά θέματα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας των πολιτών στο Συνέδριο συμμετείχε και η Grant Thornton Cyprus με ομιλήτη τον κ. Κυριάκο Παρπούνα Sustainability Leader. όπου ανέλυσε πως ο καθορισμός ειδικών υποχρεώσεων για κλιματικές αξιολογήσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως η αξιολόγηση των portfolios με βάση κλιματικά κριτήρια και με διαφορετικά επίπεδα αύξησης της θερμοκρασίας, έχει στόχο να σπρώξει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις σε πιο βιώσιμες πρακτικές.
«Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, πως οι απαιτήσεις αλλάζουν σύντομα αφού το Non-Financial Reporting Directive θα αντικατασταθεί από το 2023 από το Corporate Sustainability Reporting Directive, που είναι πιο απαιτητικό, κατεβάζει τον πήχη των υποχρεωτικών αναφορών σε μικρότερες επιχειρήσεις, από το 2026 θα μεταφερθούν οι υποχρεώσεις και στις ΜΜΕ, ενώ θα εισαγάγει πιθανότατα και την υποχρέωση για verification των απολογισμών βιωσιμότητας με στόχο να περιοριστεί το πρόβλημα του Green Washing – των αβάσιμων δηλαδή αναφορών.» Η έκκληση του στην Συμφωνία του Παρισιού σημείωσε «πως τώρα ήρθε η ώρα να αναδείξουμε πιο έντονα τα θέματα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης πόρων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.»
Παρουσίασε επίσης την κρίση μέσα από τα μάτια της κοινωνίας και όσα συμβαίνουν τώρα με ποίκιλα παραδείγματα από όλες τις χώρες με καμία εξαίρεση σε χώρες με ιδιάζουσες συνθήκες.
Συγκεριμένα ανέφερε ότι «η κλιματική κρίση είναι πολύ πραγματική και σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, αλλά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, είναι πολύ πιο χειροπιαστά τα συνεπακόλουθα. Από τη μια έχουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, και η Σρι Λάνκα όπου έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων και του χιονιού, φυσικές καταστροφές, αποψίλωση των δασών, τυφώνες και μουσώνες, καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και όπου έχουμε νησιά και σημεία σε χαμηλό υψόμετρο, απειλή από την άνοδο της στάθμης των νερών. Εδώ πλέον όμως δεν μιλάμε για κάποιες παραλίες ή κάποιους οικισμούς που κινδυνεύουν, αλλά για την προβλεπόμενη εγκατάλειψη της πρώτης μέγα-πόλης και πρωτεύουσας, της Τζακάρτας, μια πόλης 11 εκατομμυρίων, όπου η στάθμη των νερών ανέβηκε κατά 2.5 μέτρα τα τελευταία 10 χρόνια και πλέον θεωρείται απίθανο να σωθεί. Έχουν ήδη αρχίσει στην Ινδονησία να κτίζουν μια νέα πόλη για να την μετακομίσουν».
Ενώ έδωσε τροφή για σκέψη στο κοινό λέγοντας πως «αν είχατε μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία να δραστηριοποιείται και να είναι heavily invested σε μια τέτοια πόλη, τι θα σήμαινε για αυτή την εταιρεία η κλιματική αλλαγή. Ή σε τι έκπληξη θα βρισκόσασταν αν στην αξιολόγηση του ρίσκου του portfolio σας τα προηγούμενα χρόνια δεν περιλαμβάνονταν και τα κλιματικά ρίσκα. Ενώ εξήγησε την σημαντικότητα των regulators και πως δεν είναι απλά για να βασανίσουν τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά για να διασφαλίζουν ότι οι αναλύσεις ρίσκου είναι ολιστικές.Με φωνή αποφασιστικότητας προσφώνησε πως είναι η ώρα που δεν θα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας»
Με συμπέρασμα πως «όσο περισσότερες περιοχές του πλανήτη αφήνουμε να γίνουν εχθρικές για την ανθρώπινη διαβίωση, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις πιέσεις στις υπόλοιπες περιοχές που συγκεντρώνουν αφύσικα μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών, με αποτέλεσμα να τις διακινδυνεύουμε και αυτές».
Ενώ σε όσα συμβαίνουν τώρα με απόλυτη σιγουριά εξέφρασε πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την μετάβαση σε πιο βιώσιμα μοντέλα, όχι ως μόδα της εποχής, όχι ως κάτι ωραίο να έχουμε και εμείς, «αλλά ως αναγκαιότητα και απαραίτητη συνθήκη για τη μακροβιότητα των οργανισμών που διοικούμε ή διευθύνουμε».
Καταλήγοντας ο κ.Παρπούνας υποστήριξε πως εάν οι επιχειρήσεις επιθυμούν τη πράσινη μετάβαση πρέπει να δημιουργείται με ένα ισορροπημένο μείγμα επιστημονικής, τεχνικής και διαχειριστικής εξειδίκευσης. Με στόχο να προβάλλονται σοβαρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες για αυτή τη μετάβαση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Το ESG Cyprus Forum 2022 παρουσίασε η Χαραλαμπίδης Κρίστης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του CSR Cyprus, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του ΧΑΚ.
Χρυσός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χορηγός: Πετρολίνα
Υποστηρικτής: One Team,
Mε την υποστήριξη του Alpha Κύπρου
Η εταιρεία Coneq παρείχε την υπηρεσία Live streaming. Διοργάνωση: ΒOUSSIAS CYPRUS
H παραγωγή και το περιεχόμενο του Συνεδρίου δημιουργήθηκαν από την κα. Βρατσάνου Κωνσταντίνα Χριστίνα, Journalist – Conference Producer, BOUSSIAS Cyprus
[gallery ids="19451,19452,19453,19455,19456,19457,19458"]