Άρχισε η καταγραφή στοιχείων για Long – Covid στη Κύπρο
Η μετάλλαξη Όμικρον έκανε ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο Long – Covid, καθώς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Health το Μέλος της Ομάδας Ιατρών της Long Covid Cyprus, Κωνσταντίνος Τσιούτης, αύξησε σημαντικά τα κρούσματα στην κοινότητα και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών παρουσιάζει παρατεταμένα συμπτώματα. Επικαλούμενος μάλιστα διεθνής εκτιμήσεις ότι το 20 – 30% αυτών που νοσούν με Covid-19, συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για τουλάχιστον τέσσερεις βδομάδες μετά τη νόσηση τους, ο Δρ Τσιούτης εκτιμά πως οι ασθενείς αυτοί είναι δεκάδες χιλιάδες.
Τόνισε, πως η πλειοψηφία των ατόμων αυτών δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, αλλά ούτε και συμπτώματα μεγάλης διάρκειας. Διευκρινίζοντας ωστόσο πως «κάποιοι από αυτούς χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική προσοχή, ώστε να μπορούν να βοηθηθούν και να επιστρέψουν στην πρότερη λειτουργικότητα και καθημερινότητα τους». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως τα άτομα με Long-Covid χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση, μέσω των καταγραφής των συμπτωμάτων τους.
Εξάλλου, η εκδήλωση των συμπτωμάτων, όπως ανέφερε ο Δρ Τσιούτης στο Boussianews, μπορεί να είναι πολυποίκιλη και να υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. «Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 πιθανά συμπτώματα Long – Covid, τα οποία δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι τα συμπτώματα που είχαν όταν νόσησαν, αλλά διαφορετικά. «Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει σωστή καταγραφή και καλή προσέγγιση, έτσι ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν ένα προς ένα».
Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο εντοπίζει ο Δρ Τσιούτης, είναι το γεγονός ότι σε πολλές χώρες δεν έχει ουσιαστικά αναγνωριστεί το φαινόμενο Long-Covid και γι’ αυτό πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν κατανόηση στο κοινωνικό και εργασιακό τους περιβάλλον, χωρίς να έχουν τις διευκολύνσεις που χρειάζονται.
Εξάλλου όπως ανέφερε, τώρα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η έρευνα σχετικά με την ομάδα ανθρώπων που παρουσιάζει συμπτώματα Long-Covid. «Τώρα αρχίζουμε και μαθαίνουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτή την κατάσταση, ώστε να καταλήξουμε στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης τους».
Ομάδα Long – Covid Cyprus
Λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, με πρωτοβουλία της ΟΣΑΚ έχει πρόσφατα δημιουργηθεί η ομάδα «Long-Covid Cyprus», η οποία αποτελεί σύμπλεγμα ασθενών και ιατρικού προσωπικού. Στόχος της ομάδας αυτής, είναι «να διαφανεί το μέγεθος τους ζητήματος στην Κύπρο, η βαρύτητα και η ένταση των συμπτωμάτων των ατόμων αυτών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Δρ Τσιουτής, θα πρέπει έρθει κοντά όλη η ιατρική κοινότητα, «έτσι ώστε συλλογικά να μπορέσουμε να καταρτήσουμε κλινικά πρωτόκολλα και αλγόριθμους που θα διευκολύνουν όλους τους ιατρούς και ιδίως τους προσωπικούς ιατρούς, να αξιολογήσουν σωστά τους ασθενείς και να παραπέμψουν αυτούς που χρειάζονται για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ή σε κάποιο άλλο ειδικό ιατρό». Ένας επιπλέον στόχος της ομάδας αυτής είναι η δημιουργία επίσημου μητρώου ασθενών με Long - Covid, όπου να έχει συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για ένταξη των ανθρώπων αυτών, για «να μπορέσουμε να βοηθήσουμε μέσα από το σύστημα υγείας, να ανακαλύψουμε το μέγεθος και τις ανάγκες που προκύπτουν, και να υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα από πλευράς συστήματος υγείας».
Η καταγραφή των δεδομένων γίνεται κυρίως μέσω ερωτηματολογίων, όπου ζητείται από τους ασθενείς να δώσουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες. Την ίδια ώρα, μέσω Facebook έχει δημιουργηθεί επίσημη ομάδα με την ονομασία «Long - Covid Cyprus», μέσα στην οποία υπάρχει άμεση επικοινωνία ασθενών και ειδικών. Εκεί αναρτιούνται διάφορα νέα και στοιχεία σε σχέση με το φαινόμενο Long – Covid στη Κύπρο, ενώ οι ασθενείς μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να ζητούν τη βοήθεια των ειδικών.
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση Long - Covid
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των συμπτωμάτων Long-Covid γίνεται με βάσει την εμπειρία και τις γνώσεις του ιατρικού προσωπικού. Όπως εξήγησε στο Health ο Δρ Τσιούτης, αρχικά γίνεται μια πρώτη εκτίμηση με λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και μια καλή ιατρική εξέταση, προκειμένου να διαφανούν τα συμπτώματα του ασθενή. Ακολούθως, βάση των συμπτωμάτων που υπάρχουν, δίνεται και η ανάλογη αγωγή. «Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί κάποιες επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν», είπε ο Δρ Τσιούτης. Τονίζοντας πως οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτική παρακολούθηση. Η κατάσταση υγείας για την πλειοψηφία των ασθενών αυτών, πρόσθεσε, βελτιώνεται σε περίπου τρείς με έξι μήνες. Παραμένει, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό που εμμένουν στα συμπτώματα. «Αυτοί χρειάζονται, ίσως πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση καθώς δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τι διάρκεια θα έχουν ή πόσο μόνιμες θα είναι κάποιες βλάβες που εντοπίζοντε».