Ποια προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος στο επόμενο διάστημα
Προτάσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία, απέστειλε σήμερα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Tο ΚΕΒΕ προτείνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος στο επόμενο διάστημα, όπως ο ψηλός πληθωρισμός, που θα οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις και προβλήματα ρευστότητας, το ψηλό ενεργειακό κόστος, οι περιορισμένες ποσότητες σιτηρών αλλά και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες που αναμένεται να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων.
Οι προτάσεις για τα καύσιμα
Προτείνει τη μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΚΕΒΕ προτείνει να εξεταστεί η πιθανότητα προσωρινής αναστολής στην υποχρεωτική χρήση βιοκαυσίμων σε διυλισμένα προϊόντα. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και απεξάρτησης της οικονομίας στα θέματα ενεργειακής αυτάρκειας με έμφαση στις επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της έλευσης του ΦΑ, με συμπερίληψη στο σχέδιο επιχορήγησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σιτηρά και τρόφιμα
Επιπλέον, το ΚΕΒΕ προτρέπει στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σε σιτηρά και επιδότηση μέρους των αυξημένων τιμών για κτηνοτροφικούς σκοπούς. Επιπρόσθετα, προτείνεται η ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας σε αριθμό προϊόντων που θεωρούνται στρατηγικά για την επιβίωση των πολιτών και την ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών, με έμφαση στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων και σιλό σιτηρών και ψυκτικών θαλάμων που να πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες φύλαξης τροφίμων, για αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας σε τρόφιμα. Για την καταβολή αυτών των επιδομάτων το Κράτος πρέπει να ζητήσει μαζί και με τα υπόλοιπα Κράτη μέλη να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο με χρήματα της ΕΕ τα οποία θα δοθούν στα κράτη για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, λέει το ΚΕΒΕ, το Κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει τη νέα απόφαση της ΕΕ για παράταση της περιόδου εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2023 που επιτρέπει δημοσιονομικές χαλαρώσεις προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Κτηνοτροφία, αγρότες και ιχθυοκαλλιέργειες
Όσον αφορά συγκεκριμένα τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα προτείνεται η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών. Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και για τους ιχθυοκαλλιεργητές, ενώ γίνεται πρόταση να καλυφθεί το κόστος των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στους γεωργούς. Ταυτόχρονα, προτείνεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη νέων γεωργοκτηνοτροφικών επενδύσεων που θα αυξάνουν την εγχώρια παραγωγή τροφίμων αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών.
Εμπόριο και εξαγωγές
Για το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι θεωρούνται κλάδοι υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και προτείνει να ενταχθούν στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για ψηλό ενεργειακό κόστος, προκειμένου το όφελος να μεταφερθεί στις λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων. Επιπλέον, προτείνεται η παραχώρηση συγκεκριμένου ποσού ανά μεταφορικό μέσο για κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των καυσίμων.
Ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων προτείνεται όπως επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία όσον αφορά τις απαιτήσεις σήμανσης, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των τροφίμων και η ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.
Το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι το θέμα έλλειψης προσωπικού συνεχίζει να υφίσταται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και Horeca, γι’ αυτό προτείνει να εξεταστούν αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες.
Η επιβολή «πλαφόν τιμής» σε προϊόντα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται πραγματική τάση για αισχροκέρδεια, σημειώνει το ΚΕΒΕ, προσθέτοντας ότι το «πλαφόν» πρέπει να επιβάλλεται επί του ποσοστού κέρδους και όχι επί των λιανικών τιμής πώλησης.
Όσον αφορά τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, το ΚΕΒΕ ζητά τη στήριξη σε όσες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν συναλλαγές με τις χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο.
Επιπλέον, ζητά τη δημιουργία Σχεδίου Επιδότησης για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ σε προμηθευτές που θα ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά, ώστε να μπορούν να προσφέρουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε 24ωρη βάση.
Το ΚΕΒΕ προτείνει την εφαρμογή σχεδίων στήριξης για ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας (συμμετοχή σε εκθέσεις), κάλυψη εξόδων ταξιδιών για εξεύρεση πελατών και κάλυψη του αυξημένου κόστους για ψηφιακή διαφήμιση – digital marketing.
Δείτε όλη την επιστολή ΕΔΩ