20 χρόνια Europa Donna Κύπρου
Στις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και στην προσπάθεια για αναγνώριση του «δικαιώματος στη λήθη» για τους καρκινοπαθείς σε όλα τα κράτη μέλη, αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε μήνυμά της με ευκαιρία τα 20χρονα της Europa Donna Κύπρου, της οποίας ήταν η πρόεδρος πριν τον διορισμό της στην Κομισιόν.
Η Επίτροπος Κυριακίδου χαρακτήρισε την 9
η Μαΐου ως ιστορική ημερομηνία για την ίδια προσωπικά καθώς και «για χιλιάδες γυναίκες αλλά και πολλούς άνδρες στη Κύπρο», και σημείωσε πως η πορεία της Europa Donna Κύπρου μπορεί να μετρηθεί μέσα από τις ιστορίες των γυναικών που «που έλαβαν στήριξη, απαντήσεις και πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Τόνισε, ακόμη πως, η πορεία της οργάνωσης αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι και της δικής της πορείας, τόσο ως ασθενής «όσο κι ως συναγωνίστρια στη πορεία αυτή».
Το σημαντικό, κατά την Επίτροπο, είναι πως η Europa Donna Κύπρου έδωσε φωνή σε γυναίκες και άντρες, ξεπέρασε τις προκαταλήψεις και εστίασε στον προληπτικό έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση και την ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία. «Σήμερα γιορτάζουμε για όσα επιτεύχθηκαν αλλά και αποτίνουμε φόρο τιμής και αναγνώρισης σε όσες και όσους πήραν μέρος σε αυτό το μεγάλο ταξίδι. Για τη δέσμευσή τους, την αποφασιστικότητά τους, την προσήλωση αλλά και τη γενναιότητά τους. Είτε είναι μαζί μας σήμερα είτε όχι» τόνισε.
Αναφορικά με την πολιτική της ΕΕ για καταπολέμηση του καρκίνου, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως ο οργανισμός και τα μέλη του έχουν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό από την αρχή της προσπάθειας. Το σχέδιο, πρόσθεσε, «αποτελεί την ανανεωμένη δέσμευσή μας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών» και αποτελείται από δράσεις που θα λειτουργήσουν άμεσα ή έμμεσα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, όπως για παράδειγμα την επικαιροποίηση της σύστασης της Κομισιόν σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του καρκίνου, καθώς και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού δικτύου εξειδικευμένων κέντρων για τον καρκίνο. Επίσης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ περιλαμβάνονται η κοινή δράση για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV και η δημιουργία του μητρώου ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο.
Η Επίτροπος Κυριακίδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο «δικαίωμα στη λήθη» που αφορά τους ανθρώπους που έχουν περάσει από καρκίνο, και ειδικότερα το δικαίωμα για «πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις», όπως τόνισε. «Έχουμε ήδη τέτοια παραδείγματα χώρων όπως είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ιταλία που έχουν κατοχυρώσει νομικά αυτό το δικαίωμα» σημείωσε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως και το Λουξεμβούργο «έχει συνάψει ειδική Σύμβαση με τις ασφαλιστικές εταιρείες για να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση οι καρκινοπαθείς που έχουν αποθεραπευτεί».
Το δικαίωμα αυτό, συνέχισε η Επίτροπος, κατοχυρώνεται και σε άλλα κράτη μέλη μέσω νομοθεσιών κατά των διακρίσεων, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να εντάξουν το «δικαίωμα στη λήθη» στις εθνικές τους νομοθεσίες, και να το εγγυηθούν το αργότερο μέχρι το 2025 για όλους τους καρκινοπαθείς δέκα χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας τους και πέντε χρόνια μετά για άτομα που διαγνώστηκαν πριν τα 18.
«Οφείλουμε λοιπόν όλοι μαζί να διεκδικήσουμε, με μια φωνή, αυτό το δικαίωμα για όλες τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού» τόνισε η κ. Κυριακίδου, υπενθυμίζοντας πως η Europa Donna Κύπρου επικεντρώνεται πρώτα από όλα στο μέλλον.