Η «μάχη» της Κύπρου στην Ε.Ε. για πρόσθετα κονδύλια
Οικονομική ενίσχυση, ύψους 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί σύντομα στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας, με στόχο τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει, όσο και μία δυνητική κρίση στην επισιτιστική επάρκεια και την επάρκεια, αλλά και το αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές και αγροεφόδια».
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, έδωσε στήριξη, μέσα από τον εθνικό της προϋπολογισμό, στον αγροτικό της τομέα, για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή.
«Η Κύπρος ήταν πρωταγωνιστής στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για στήριξη των αγροτών, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και φαίνεται η προσπάθεια αυτή φαίνεται να ευοδώνεται».
Τα μέτρα και οι χορηγίες για αντιμετώπιση της πανδημίας
Όπως είπε ο Υπουργός, για την μεταβατική περίοδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-22, έχουν σχεδιαστεί τα προγράμματα και τα μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
«Στον αγροτικό τομέα, έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα πέραν των 30 συνολικά μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και έχουν χορηγηθεί πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη όλων των αγροτικών κλάδων που έχουν πληγεί».
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ε.Ε. για ανάκαμψη των οικονομιών, που πλήγηκαν από την πανδημία, ο Υπουργός είπε ότι θα διατεθεί στην Κύπρο ποσό ύψους 1,2 δις ευρώ περίπου, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, επωφελείς για την οικονομία του τόπου μας.
«Με την αξιοποίηση και άλλων πόρων, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης ‘Κύπρος το αύριο’, μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να διατεθεί στον πρωτογενή τομέα».
Αβέρωφ Νεοφύτου: «Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για τους αγρότες»
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει δραστικά παραδοσιακές πολιτικές, δεν θα μπορέσουν βραχυπρόθεσμα να επιβιώσουν ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος. Πρέπει να πάμε στην Ευρώπη και να διευκρινίσουμε ότι όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, προσωρινά για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ο ΦΠΑ να είναι όχι στο 19% αλλά στο 5%. Η κυβέρνηση χρειάζεται μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διευκρινίσουν αυτή τη δυνατότητα».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία είναι διπλάσιο από την συμβολή τους στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες, τα εισοδήματα τους είναι στο 50% και δεν μπορούν να επιβιώσουν».
Καϊλάς: «Δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες…»
Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού, Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας πέρασε και περνά τις δυσκολότερες στιγμές του, μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή.
Πρόσθεσε ότι μοναδικό μέλημα και έγνοια του Παναγροτικού είναι η διασφάλιση των δίκαιων δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου.
«Έχουμε πετύχει πολλά, όμως είναι και άλλα τόσα που χρειάζεται ακόμα αγώνας να πείσουμε το κράτος για τη δική του στήριξη και βοήθεια. Δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες αλλά βιώσιμοι και κυρίαρχοι στις δικές μας εργασίες».
Ο κύριος Καϊλάς διαβεβαίωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την επίτευξη των στόχων μας, προς όφελος των μελών μας, του αγροτικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα».