Μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,8% σημείωσε τον Απρίλιο ο Δείκτης Τιµών Τροφίµων του Παγκόσµιου Οργανισµού Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου, χάρη στη µείωση τιµών, που παρατηρήθηκε στα φυτικά έλαια και τα δημητριακά.
Ειδικότερα, ο δείκτης φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 5,7% τον Απρίλιο, διορθώνοντας περίπου το ένα τρίτο της απότοµης αύξησης, που είχε καταγράψει τον Μάρτιο, καθώς οι περιορισµοί που επιβλήθηκαν από τα κράτη στη διάθεση ηλιελαίου, φοινικελαίου και σογιελαίου οδήγησε σε αποκλιµάκωση των τιµών τους.
Την ίδια στιγµή, οι τιµές των δηµητριακών παγκοσµίως υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 0,7 µονάδες, µία πτώση στην οποία συνεισέφερε, κυρίως, η µείωση των τιµών του καλαµποκιού κατά 3%.
Από την άλλη, οριακά ανοδικά κινήθηκε το σιτάρι (+0,2%), καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, εξισορροπήθηκαν από µεγάλα φορτία σίτου από την Ινδία και από τις µεγαλύτερες των αναµενοµένων εξαγωγές από τη Ρωσία.
Αντίθετα, αξιοσηµείωτη ήταν η αύξηση της τιµής του ρυζιού (+2,3%), λόγω της ισχυρής αύξησης της ζήτησης στην Κίνα και την Εγγύς Ανατολή.
Αυξηµένος ήταν τον Απρίλιο και ο δείκτης ζάχαρης κατά 3,3%, εν µέρει λόγω των ανησυχιών για τη σοδειά της µεγαλύτερης εξαγωγέα ζάχαρης του κόσµου, Βραζιλίας.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, η αύξηση στις τιµές του κρέατος κατά 2,2%, που φέρνει τον δείκτη τιµών κρέατος σε ιστορικό υψηλό, µε τις αυξήσεις να εντοπίζονται κυρίως στα πουλερικά, λόγω των προβληµάτων στις εξαγωγές από την Ουκρανία και των κρουσµάτων γρίπης των πουλερικών στο βόρειο ηµισφαίριο, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το µοσχαρίσιο κρέας.
Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν και τα γαλακτοκοµικά (+0,9%), λόγω της µειωµένης παραγωγής γάλακτος σε δυτική Ευρώπη και Ωκεανία, µε τη µεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στις τιµές του βουτύρου, καθώς οι ελλείψεις σε ηλιέλαιο και µαργαρίνη ενίσχυσαν τη ζήτηση για βούτυρο.
Οι προβλέψεις για τα δημητριακά
Παράλληλα, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Γεωργίας του ΟΗΕ επικαιροποίησε τις προβλέψεις του για τη φετινή πορεία των αποθεµάτων δηµητριακών, εκτιµώντας πως στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουν τα 856 εκατοµµύρια τόνους, 2,8% υψηλότερα σε σχέση µε την αρχή του 2022, λόγω των αυξηµένων αποθεµατοποιήσεων καλαµποκιού, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.
Η παγκόσµια παραγωγή σιτηρών αναµένεται να αναπτυχθεί και να φτάσει τα 782 εκατ. τόνους, παρά τη µείωση της παραγωγής στην Ουκρανία και τη µειωµένη σοδειά στο Μαρόκο, λόγω της λειψυδρίας.
Όσον αφορά στο καλαµπόκι, η Βραζιλία αναµένεται να πετύχει φέτος σοδειά-ρεκόρ της τάξεως των 116 εκατοµµυρίων τόνων, σε αντίθεση µε την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική, όπου οι καιρικές συνθήκες εκτιµάται ότι θα µειώσουν τη φετινή παραγωγή.
Μειωµένη παραγωγή αναµένεται και στις Ηνωµένες Πολιτείες, κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες περίπου.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος