Εντυπωσίασε το πρώτο μεγάλο Συνέδριο Οικονομίας, Πολιτικής και Επιχειρείν
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο επιχειρηματικό συνέδριο «1st Greece – Cyprus Business Summit», με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Sofitel του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, υπό την αιγίδα των Ελληνικών Υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος, καθώς και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου (ΟΕΒ).
Κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας και της Κύπρου (Υπουργοί- Υφυπουργοί), επιφανείς μελετητές, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και πρόεδροι οργανισμών συμμετείχαν σε συζητήσεις και αναλύσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι αισθητός στην παγκόσμια οικονομία αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη, εντείνοντας τη παγκόσμια αβεβαιότητα.
Στις τέσσερις ενότητες (Επενδύσεις – Δημοσιονομική Πολιτική, Τεχνολογία & Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός και Ναυτιλία) μέσα από τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και το διάλογο αναπτύχθηκαν μεταξύ των κεντρικών ομιλητών και αναλύθηκαν θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων, νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων , Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση-Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακός μετασχηματισμός, η Ανάγκη για επιτάχυνση και ο ρόλος των εταιρειών, η Συνεργασία για την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» των δύο χωρών αλλά και Αναδυόμενοι τουριστικοί κλάδοι και τα Αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία του Τουρισμού.
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια κατανόησης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία και την υποστήριξη
Gold Partner: Τράπεζα Κύπρου
Silver partners: Iron Mountain, SALAMIS
Partner: ΔΕΠΑ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, naftemporiki.gr, HuffPost
Με την στήριξη του ALPHA Κύπρου
Χορηγός Τεχνολογίας: Tabs and Spaces Development Agency
Χορηγός Οπτικοακουστικής Υποστήριξης: CONEQ
Στρατηγικός εταίρος: OneTeam
Αυτά που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου
Στην ενότητα του Τουρισμού και στη συζήτηση για τη Συνεργασία για την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» των δύο χωρών η Υφυπουργός κα. Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «ατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα είχαμε σημαντικές αυλήσεις, είχαμε πολλές πτήσεις σε περισσότερους προορισμούς, μεγαλύτερη χωρητικότητα στα αεροσκάφη και η πληρότητα στις πτήσεις που φτάνουν στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική. Επίσης για τα ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν, δούλεψαν με καλές πληρότητες από 60-90% σε πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα και την περίοδο που θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι ικανοποιημένοι και φαίνεται όλο αυτό να κρατάει για μεγάλη χρονική περίοδο και αυτό θα είναι η αρχή επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και χρόνο με το χρόνο αυτό θα γίνεται πραγνατικότητα.
Στην τελυταία υποενότητα Ψηφιακός μετασχηματισμός –Ανάγκη για επιτάχυνση, ο ρόλος των εταιρειών, αρχικά συζητήθηκε η σημασία του ψηφικακού σχηματισμού.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Δ.Σ. ΣΕΠΕ κ.α Γιώτα Παπαρίδου "αν δεν μετασχηματιστούμε ψηφιακά θα πεθάνουμε, δεν υπάρχει εναλλακτική."
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας ανέφερ ό τι είναι ο νέος τρόπος για να επικοινωνούμε, να διεκπαιρεώνουμε είτε ως Δήμοι είτε ως επιχειρήσεις, είτε ως κοινωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Νησιώτη, Πρόεδρο της Cyprus Information Technology Enterprises Association " η λέξη κλειδί δεν είναι ο ψηφιακός αλλά το μετασχηματισμός. Είναι η τεχνολογία, οι διαδικασίες, τα δεδομένα και οι οργανωτικές δομές.
Στο πάνελ «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα», οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαίωσε την ανάγκη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της ενεργειακής απεξερτητοποίησης της Ευρώπης και διατυπώκαν απόψεις για το θέμα της επισιστική κρίσης.
Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Μεγάλη ευκαιρία η απολιγνητοποίηση για την περιοχή της Δ Μακεδονίας. Μεσα απο τη αλλαγη του παραγωγικού μοντέλου θέλουμε να πάμε τις εξελιξέις εκεί που πηαγάινει η πρασινη μεταβαση. Η απολιγνητοποίηση αφαιρεί 1,5 δις ετησιο εισόδημα και 24.000 θέσεις εργασίας και αυτά θέλουμε να τα αποκαταστήσουμε μεσα από την μεταβαση μας σε ενα νέο μοτνέλο με νέες τεχνολογίες, όπως ο πρασινος τουρισμός, πρασινο υδρογόνο κλπ. Είμαστε σε μία πολύ γόνιμη περίοδο στην Δ. Μακεδονία, καθώς είμαστε ο καλυτερος επενδυτικός προορισμός σε ευρωπαικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το κεφαλοποιήσουμεΑναφορικά με την επισιστική κρίση ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα εισάγει το 70% των τορφίμων και το 80% του μαλακού σιταριού για τη διατροφή. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία επισιστική κρίση. «Εκτιμώ ότι η επόμενη κρίηση θα είναι η επισιστική»
Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος ΣΕΒ – ΒΙΑΝ, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Όμιλος Εταιρειών
Στην ενεργειακή μετάβαση υπάρχει ένα τρίπτυχο, περιβάλλον κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού. Αυτό το τελευταίο το είχαμε ξεχάσει τελαυταία και ήρθε βίαια να μας το θυμίσει η εισβολή στην Ουκρανία. Στη στρατηγική μας αν συνεχίζεις να σχεδιάζεις με το παρελθόν δεν μπορείς να έχεις μακροζωία για αυτό κοιτάμε μπροστά και επενδύουμε σε νέα έργα, όπως σε νέες τεχνολογίες υδρογόνο, όπως το πρασίνισμα του πετρελαίου. Η πράσινη ενέργεια είναι στο πυρήνα της στρατηγικής μας Θα επενδυσουμε πάνω από το 50% ενός προυπολογισμού γύρω στα 4 δις τα επόμενα χρόνια.
Ντίνος Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος Petrolina, Κύπρος
Τα πετρελοειδή έχουν γίνει απλά προϊόντα και ως εταιρεία είμαστε ενεργειακή πλεόν και όχι απλά πετρελοειδών, έχουμε μπει στις ΑΠΕ και στην ηλεκτρική ενέργεια
Δέσποινα Παναγιώτου – Θεοδοσίου, Πρόεδρος Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου
Πρέπει όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τα χρονοδιαγράμματα γιατί λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων η Ευρπωπη μας ζηταει να τα επισπεύσουμε. Ο πόλεμος μας επιβεβαιώνει την ανάγκη απεξαρτοποίησης και να στραφούμε στην πρασινη ενέγεια. Η ΑΗΚ είναι πολύ μακριά από την πράσινη ενεργεια δυστυχώς. Βρισκόμαστε σε διαδικασίες άνοιγματος της αγοράς και προχωράμε προς αυτή τη κατεύθυνση.
Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος AKUO Energy Greece
Με δεδομένο ότι θα μείνουν τα απόνερα και οι επιπτώσεις του πολέμου που βλέπουμε σήμερα δεν ανησυχούμε στον τομέα των ΑΠΕ. Σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις. Χαμηλού επενδυτικού ρίσκου είναι η Ελλάδα στο κομμάτι των ΑΠΕ.
Ευγενία Ηροδότου, Διευθύνων Σύμβουλος Energy Intel, Κύπρος
Η ενεργειακή αυτονομία και σε χώρες όπως η Ελλάδα και Κϋπρος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Όμως η αγορά της ενέργειας πρέπει να έχει ένα μείγμα και να μην είναι μόνο πράσινη για έχουμε μία ασφαλή πορεία.Ο δημόσιος τομέας την πορεία του ιδιωτικού τομέα δυστυχώς.
Στο πάνελ «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα», οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαίωσε την ανάγκη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της ενεργειακής απεξερτητοποίησης της Ευρώπης ενώ ανηλλάγησαν και απόψεις για το θέμα της επισιστική κρίσης.
Δρ Χάρης Πουαγκαρέ: "Οι Τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για τα θέματα πληθωρισμού"
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου μιλώντας στην ενότητα Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Απορροφητικότητα για Βιώσιμη Ανάπτυξη τόνισε ότι "παρά τις όποιες εκτιμήσεις η οικονομία της Κύπρου δεν έχει δεν έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση είτε από την Ρωσία είτε από την Ουκρανία ανέφερε ο Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου. Θέτωντας την ίδια ώρα ως παράδειγμα ότι «το καθαρό εμπορικό ισοζύγιο είναι περίπου 1,1 δις. εκ των οποίων το μισό είναι ο τουρισμός και το υπόλοιπο υπηρεσίες και άλλα προϊόντα». Συνεπώς, σημείωσε, ότι όχι μόνο δεν έχουμε δει διαφοροποίηση, «αντιθέτως σε κάποια σημεία έχουμε δει θετική διαφοροποίηση». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε «είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Την ίδια ώρα ωστόσο ανέφερε πως οι Τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για τα θέματα πληθωρισμού.
Θεοδώσης Σκυλακάκης: "Απαιτείται να είμαστε ρεαλιστές και ορθολογιστές.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Θεοδώσης Σκυλακάκης, επεσήμανε πως η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει ως οικονομικό φαινόμενο. «Εμείς έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα ωστόσο η Κίνα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ήδη επηρεάζει τις αλυσίδες προσφοράς», είπε. Τονίσε μάλιστα πως αυτό που απαιτείται να είμαστε ρεαλιστές και ορθολογιστές."
Θεοδώσης Τσιόλας
Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου Θεοδώσης Τσιόλας, σημείωσε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποια άμεση αναστολή των επενδυτικών δράσεων. Η Κύπρος όπως είπε συνεχίζει να προσφέρει ένα περιβάλλον σταθερό. «Έχουμε καταφέρει και έχουμε προσελκύσει μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Καταφέραμε να κάνουμε ευκαιρία την κρίση στην Ουκρανία σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες που ήταν σε αυτές τις χώρες», κατέληξε.
Υπογρφές σε 5 Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια κατανόησης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε 4 MOUs με φορείς της Κύπρου. Αναλυτικότερα, υπεγράφη από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Υδάτινων Πόρων.
Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ συνυπόγραψε με την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασια στον τομέα της Διανομής Νερού στους καταναλωτές και με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Και Αμαθούντας Λάρνακας, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής και Επεξεργασίας Λυμάτων της Λεμεσού.
Επίσης, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λάρνακας αλλά κια Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής Και Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας. Τέλος, το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λάρνακας για συνεργασία και σύσφιξη των Διμερών Σχέσεων.
Κ. Πετρίδης: «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα»
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη «ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο για να αντιμετωπιστεί πρέπει αντί να πέσουν λεφτά στην αγορά να φύγουν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τη στιγμή που ο πληθωρισμός οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίσης και της πράσινης μετάβασης. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό έχει κόστος που θα πρέπει να επωμιστούμε. Και εκεί πρέπει να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις. Χρειάζονται οριζόντια μέτρα, και σαν χώρα έχουμε προβεί σε τέτοια μέτρα. Μόλις η χώρα ήταν με 4,5% ποσοστό ανάπτυξης, με πλεονάσματα δεν πρόλαβε να τελειώσει η πανδημία ήρθε η ρωσική εισβολή. Μεταξύ του 2008 κι του 2013 το δημόσιο χρέος είχε αναπτυχθεί σε ποσοστό 40%. Αν δεν είχαμε τα δημοσιονομικά αποθέματα εν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την κοινωνία. Αν δείτε τα έκτακτα μέτρα που πήρε η Κύπρος ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Συνολικά η στήριξη κατά αναλογία πληθυσμού είμαστε από τις χώρες που έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη συγκριτικά με την Ευρώπη.
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα την διετία 2022-23 θα είναι πρωταθλήτρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε επενδύσεις και εξαγωγές
Από τα 3 δις που δώσαμε για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το 1,1 δις είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό εκταμιευτήκαν αρά αυτό το λες σταθερή δημοσιονομική πολιτική.
Μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική βοηθάει την κοινωνία με έναν τρόπο να εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον αυτής.
Σε αριθμούς η χώρα μας από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 7% το 2020 έπεσε στο 5% το 2021 και η προσδοκία για φέτος είναι να έχει ένα 2% και στο συν 1% το 2023. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι ακολουθούμε ένα μονοπάτι δημοσιονομικής σταθερότητας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη καλή δημοσιονομική εκτέλεση το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε στην άκρη από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη πάνω από 39 δις ευρώ και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας αν και έχουμε πληγεί πάνω από 3% δημιουργείται ο χώρος να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με τα 3 δις Η Ελλάδα φέτος έχει περισσότερες δαπάνες από έσοδα, έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η προσδοκία είναι να βγούμε από αυτή το καλοκαίρι. Κοντά στις προκλήσεις έχουμε και θετικές εξελίξεις που προκύπτει από το γεγονός ότι αξιοποιήσαμε μέσα στη κρίση και βελτιώσαμε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν 5 δις ευρώ το 2021 υψηλότερες. Οι εξαγωγές ήταν 40 εκατ , πριν από 10 χρονια 20 εκατ. και πριν από 20 χρόνια λιγότερο από 5 εκατ. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια σταθερή μεγέθυνση της οικονομίας που θα εδράζεται κυρίως στα συστατικά που είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αλλά και μεε στοχευμένες μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα την διετία 2022-23 θα είναι πρωταθλήτρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε επενδύσεις και εξαγωγές άρα θα συνεχίσουμε τη σταθερή μεγέθυνση της οικονομίας.
Άδωνις Γεωργιάδης: Ρεκόρ Επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη πρώτη Ελληνική - Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων. Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ πώς προχωράνε οι επενδυσεις μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον εν μέσω πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η δουλειά των πολιτικών είναι μετρίσιμη δεν είναι απλά λόγια. «Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από τότε που ξεκίνησαμε την θητεία μας. Δεν φανταζόμουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Αmazon, η Cicso και η Microsoft θα έδιναν ψηφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα επένδυαν στην χώρα μας». Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές data center.«Έχουμε μειώσει και θα μειώσουμε και άλλο τη φορολογία και τις εισφορές, έχουμε ελαττώσει και θα ελαττώσουμε και άλλο την γραφειοκρατία» σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σρόιτερ για την προσέλκυση επενδυτών. Αναφορικά με τις γεωπολιτκές εξελίξεις ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα φρένο από τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα παρά τις δύσκολες συνθήκες. «Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα από Ρώσους επενδυτές στην Ελλάδα, ούτε στην επένδυση της Κρήτης, ούτε στον Σκορπιό από τον Ριμπολόβλεφ». Ο Υπουργός τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν υπήρχε αυτό το ασταθές περιβάλλον. «Καθε λογικός ανθρωπος θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η δουλειά των πολιτικών είναι να βρίσκει λύσεις σε τέτοιες συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε «η βασική αγωνία για εμένα είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο ώστε να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ρωσική εισβολή και να την παραλληλίσει με την κυπριακή εισβολή. «Μας υποχρεώνει ο πολιτισμός να είμαστε σε αυτήν την πλευρά της ιστορίας και να σταμητήσουμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι δυνατόν η Ελλάδα όταν στην Κύπρο υπάρχει μία παράνομη εισβολή να δεχόμαστε αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία; Όταν ένας κράτος εισβάλει σε ένα άλλο κράτος όπως η Τουρκία στην Κύπρο, θα αγωνίζομαστε μέχρι να αποτραπεί» τόνισε. Σχετικά με τον τουριστικό κλάδο ο υπουργός τόνισε πως δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις. «Θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία μας φέτος» σημείωσε αντίθετα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνυπόγραψε Κοινή Δήλωση μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Κύπρου, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη. Στην δεύετερη υποενότητα "Ο ρόλος της Δημοσιονομικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων" την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Αιμιλία Κενεβέζου η Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων – Αναπληρώτρια Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα ερωτοκρίτου σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι " εκείνο που μπορούμε να κόυμε είναι να ανταποκρινόμαστε στα νέα δεδομένα αλλά εξαρτάται φυσικά κατα πόσο ανατγωιστική είναι η οικονομία της Κύπρου. Τρέχουμε με καλούς ρυθμούς και ναμένουμε ένα νέο νομοσχέδιο, τεχνοκρατικό το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα με ένα διακστικκό διατητικό κέντρο όπου θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα της Κύπρου και όλα θα γίνονται με διαφάνεια."
Στην ερώτηση αν εξαργυρώνουμε σωστά όσα κάνουμε ως Ελλάδα η κα. Βενετία Κουσία –Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ελλάδα τόνισε ότι "η εμπιστοσύνη θέλει την τόλμη να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα και θέλει περισσότερη ένταση σε όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί Κύπρος και Ελλάδα.
Κεντρικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει και να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις ούτως ώστε να αξιοποιηθούν συνέργειες σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και να προσδιοριστούν βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση πόρων της Δημόσιας Διοίκησης. Οι Ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο που θα οδηγήσει τις οικονομίες Ελλάδος και Κύπρου σε μια νέα εποχή βασισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, ενισχύουν το αίσθημα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για γενναίες αλλαγές και πολιτικές διαχείρισης που θα τονώσουν το οικονομικό περιβάλλον.
Κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας και της Κύπρου (Υπουργοί- Υφυπουργοί), επιφανείς μελετητές, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και πρόεδροι οργανισμών θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και αναλύσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Οι ενότητες
Το Συνέδριο «1st Greece – Cyprus Business Summit», θα δώσει έμφαση στη διεύρυνση του κύκλου επαφών σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και στη δικτύωση με σημαντικούς stakeholders του δημόσιου βίου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στις τέσσερις ενότητες (Επενδύσεις – Δημοσιονομική Πολιτική, Τεχνολογία & Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός και Ναυτιλία) μέσα από τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και το διάλογο που θα αναπτυχθεί μεταξύ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου θα αναλυθούν τα εξής θέματα:
-Ο ρόλος της Δημοσιονομικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων
-Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια – Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων
-Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Απορροφητικότητα για Βιώσιμη Ανάπτυξη
-Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
- Ψηφιακός μετασχηματισμός –Ανάγκη για επιτάχυνση, ο ρόλος των εταιρειών
-Συνεργασία για την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» των δύο χωρών
- Αναδυόμενοι τουριστικοί κλάδοι – Αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία του Τουρισμού – Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην τουριστική βιομηχανία
- O δρόμος για την Αποανθρακοποίηση και την Ανάπτυξη στη Ναυτιλία
-Αναβάθμιση Υποδομών και Βέλτιστες πρακτικές παραγωγικότητας για ένα «πράσινο» μέλλον
Η Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής γνώσης και έμπνευσης για παραγωγική δράση και εξωστρέφεια, ώστε να προκύψουν νέες συνέργειες, να ανανεωθούν οι υπάρχουσες και να τεθούν τα θεμέλια για ένα πιο γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το συνέδριο διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία και την υποστήριξη
- Gold Partner: Τράπεζα Κύπρου
- Silver partners: Iron Mountain, SALAMIS
- Partner: ΔΕΠΑ
- Χορηγοί Επικοινωνίας: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, naftemporiki.gr, HuffPost
- Με την στήριξη του ALPHA Κύπρου
- Χορηγός Τεχνολογίας: Tabs and Spaces Development Agency
- Χορηγός Οπτικοακουστικής Υποστήριξης: CONEQ
- Στρατηγικός εταίρος: OneTeam
Υπό το φως των νέων προκλήσεων, η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα και να δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. ο Εκσυγχρονισμός, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του μεγαλύτερου σχεδίου που εκπονήθηκε, στοχεύοντας στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, μετατρέποντας το σε ανταγωνιστικό και εξωστρεφές με ψηφιακό και αποτελεσματικό υπόβαθρο. Το ποσό των περίπου 31 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – επιπροσθέτως των κονδυλίων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα και τα οποία περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, μπορεί να αποτελέσει τον απαραίτητο για την Ελλάδα και την Κύπρο πόλο έλξης σημαντικών και πρόσθετων ξένων επενδύσεων.
Πριν την έναρξη του Συνεδρίου υπεγράφη Κοινη Δήλωση για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνη Γεωργιάδη
Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Στην Αθήνα, σήμερα την 6η Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της 1ης Ελληνικής - Κυπριακής Επιχειρηματικής Συνάντησης Κορυφής, εκπρόσωποι της
Πολιτικής Ηγεσίας, Δημοσίων Οργανισμών, Θεσμικών Φορέων, Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Επιχειρήσεων, στο εφεξής καλούμενοι κεχωρισμένα ως «το Μέρος» και σωρευτικά ως «τα Μέρη»,
Ενεργώντας σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ των Μερών και παράλληλα προς την ενδυνάμωση των μεταξύ τους δεσμών και συνεργασίας,
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα Μέρη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στη βιώσιμη διαχείριση, την προστασία και αξιοποίηση των πόρων από τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και άλλων
Χρηματοδοτήσεων,
Οι δύο χώρες, έχοντας στενούς ιστορικούς δεσμούς και εθνικές καταβολές, εν όψει δε των πόρωνπου θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα παρακάτω συμμετέχοντα
Μέρη,
Επαναδιατυπώνουν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση και συνεργασία σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος, ήτοι σε σχέση με:
(α) Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των πολιτών
των δύο χωρών,
(β) Προώθηση Έργων κοινού ενδιαφέροντος μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και της χρήσης της
τεχνολογίας σε τομείς της δημόσιας διοίκησης, της ναυτιλίας, του τουρισμού,
με σκοπό την εδραίωση μίας μακροχρόνιας και επωφελούς συνεργασίας, ειδικότερα μέσα από την
ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων.
2. ΣΤΟΧΟΣ
Προς την επίτευξη των παραπάνω και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των
Κρατών τους, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών τους όπως αυτές απορρέουν από την ιδιότητά
τους ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Μέρη δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν τη δημιουργία κοινών
Ομάδων Εργασίας με σκοπό:
• Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και αμοιβαία συμμετοχή ειδικών σε εκδηλώσεις και έργα,
• Διεξαγωγή κοινών ερευνητικών έργων και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τέτοιων κοινών
ερευνών,
• Κοινά επιστημονικά και τεχνικά βιωματικά εργαστήρια, συνέδρια, προγράμματα κατάρτισης
και σεμινάρια σε καθορισμένα θέματα,
• Ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων,
• Δημιουργία κοινών προγραμμάτων και δράσεων.
Η παραπάνω δήλωση των Μερών αποτελεί παρότρυνση και ενθάρρυνση και δεν επιφέρεται καμία
δέσμευση στο παρόν ή στο μέλλον ως απόρροιααυτής.
Σε κάθε όμως περίπτωση, τα Μέρη συμφωνούν ότι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και
συνεργασίας σε θεσμικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, δύναται να αναδείξει και να
αξιοποιήσει συνέργειες σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, να προσδιορίσει βέλτιστες πρακτικές στη
διαχείριση πόρων της δημόσιας διοίκησης και να διευρύνει τη στόχευση και την
αποτελεσματικότητα επιχειρηματικών δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στην πρώτη ενότητα Επενδύσεις και Δημοσιονομική Πολιτική
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου- παρουσιαστή Αντώνη Σρόιτερ πως πρωχορούν οι επενδύσεις μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον εν μέσω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και ρωισκής εισβολής απάντησε ότι "η δουλειά που κάνουμε εμείς είναι μετρίσιμη και δεν είναι απλά λόγια. Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα από ότι όταν ξεκίνσηουμε, amazon, cicso, Microsoft ότι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών. Φυσικά και θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν υπήρχε το ασταθες αυτό περιβάλλον καθε λογικός άνθρωπος θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η δουλειά των ποιλιτικών είναι να βρίσκει λύσεις σε τέτοιες συνθηκες. Η βασική αγωνία για εμένα είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο για να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δρατσηριότητας."
Στην ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνινστική η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη– Senior Advisor ExportReady του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας τόνισε " ότι πρέπει να κάνουμε κοινά έργα σε κλάδους πέραν από τον τουρισμό και την ναυτιλία. Υπάρχει τεχνογνωσία σε πολλούς κλάδους και μαζί πια πρέπει να πάμε σε τρίτες χώρες για να στηρίξουμε και άλλους κλάδους."