Την διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για προστασία και ανάδειξη του χαλουμιού, του πολύτιμου πλούτου της Κύπρου που έφτασε κοντά μας από γενιά σε γενιά, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καδής.
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ Λάρνακας με τίτλο «Γαστρονομική Δημιουργία με Χαλούμι», ο κ. Καδής είπε ότι «το χαλούμι είναι το πιο σημαντικό προϊόν του τόπου μας, το δεύτερο σε αξία εξαγωγών μετά τα φάρμακα, αφού οι εξαγωγές του φτάνουν γύρω στα 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο». Γι’ αυτό, σημείωσε, πρέπει το συγκεκριμένο προϊόν να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες και έχουμε πετύχει την κατοχύρωση του προϊόντος ως ενός καθαρά κυπριακού προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και με αυτό τον τρόπο απολαμβάνει το μέγιστο δυνατό επίπεδο προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μιμιτισμού που άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στις αγορές της Ευρώπης, λόγω ακριβώς της επιτυχίας του προϊόντος, θα πάψουν να υπάρχουν».
Στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παρουσίας τέτοιων προϊόντων, συνέχισε «δεν θα έχουμε μόνο σύμμαχο τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου αλλά θα έχουμε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οι συμμετέχοντες στην παραγωγή του χαλλουμιού, ειδικά οι τυροκόμοι έχουν κάνει πάρα πολλές προσπάθειες ώστε το προϊόν να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να γίνει ευρύτερα γνωστό και να έχουμε πολλές εξαγωγές».
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίσει το χαλλούμι και να το δούμε να εμφανίζεται σε περισσότερες μορφές στα μενού τόσο των κυπριακών εστιατορίων όσο και αυτών του εξωτερικού. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικές εκδηλώσεις όπως η σημερινή γιατί με πολύ ευφάνταστο τρόπο το εθνικό μας προϊον παρουσιάζεται με πολλές παραλλαγές».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) Σταύρος Σταύρου ανέφερε ότι «πίσω από το εθνικό τυρί της χώρας μας βρίσκεται ένας τεράστιος «μηχανισμός» που επηρεάζει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Το χαλλούμι αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στήριγμα για τη κτηνοτροφία και τη γεωργία της Κύπρου ενώ οι εξαγωγές του προϊόντος υπερβαίνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως» είπε και σημείωσε πως «η περαιτέρω ανάδειξή του χαλουμιού αποτελεί επιτακτική ανάγκη».
Ανέφερε ακόμα πως «η συνεργασία του ΕΒΕ Λάρνακας και της ΕΤΑΠ Λάρνακας, με το ΑΞΙΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυροκόμων και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, αποδεικνύει το εύρος και τη σημαντικότητα του χαλλουμιού σε διάφορους τομείς της οικονομίας, και ειδικότερα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στη ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) Ντίνος Λευκαρίτης, αναφέρθηκε «στα οφέλη του χαλλουμιού σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού τα οποία είναι αμφίδρομα. Από τη μια, είναι τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την άμεση κατανάλωση του προϊόντος από τα εκατομμύρια τουριστών στην Κύπρο, ενώ παράλληλα μέσω των ξένων επισκεπτών, το χαλλούμι γίνεται ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι και τις εξαγωγές».
Από την άλλη, συνέχισε «η προώθηση της αγρο-διατροφής και της γαστρονομίας προάγει την τοπική ταυτότητα και δίνει μια ποιοτική διάσταση στον προορισμό».
Σημειώνεται ότι η σημερινή είναι η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Γαστρονομική Δημιουργία με Χαλλούμι» που διοργάνωσαν το ΕΒΕ Λάρνακας και η ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με το ΑΞΙΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυροκόμων και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου. Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ανακοινώθηκε ουσιαστικά η έναρξη και θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των συγκεκριμένων φορέων.
Το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ επέλεξαν το χαλλούμι με στόχο την καθιέρωση της συγκεκριμένης γαστρονομικής εκδήλωσης, αφού η επαρχία Λάρνακας κατέχει την πρωτιά στις εξαγωγές χαλλουμιού ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής γάλακτος.
Οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης και Βουλευτές, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ευφάνταστα εδέσματα, αναδεικνύοντας την ιδιότητα του χαλουμιού να μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ