Προβληματισμό προκαλεί η χρήση γαλακτόσκονης στην παραγωγή χαλλουμιού. Σε δηλώσεις του στο Retail, o Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε ότι «η χρήση γαλακτόσκονης στην παραγωγή του χαλλουμιού δεν επιτρέπεται».
Όπως λέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, το Κρατικό Χημείο αδυνατεί να ανιχνεύσει την γαλακτόσκονη, εάν δεν υπερβαίνει μια συγκεκριμένη ποσότητα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΚ, «όταν η ποσότητα της γαλακτόσκονης δεν υπερβαίνει το 3% είναι δύσκολο να ανιχνευθεί. Όταν αυτό το 3% της σκόνης υγροποιηθεί, τότε η ποσόστωση που καταλαμβάνει στο τελικό προϊόν, σε μορφή γάλακτος, ξεπερνά το 25%».
Ο κ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι «με δεδομένη την παραδοχή του Υπουργείου Γεωργίας ότι οι παραγόμενες ποσότητες χαλλουμιού υπερβαίνουν τις ποσότητες γάλακτος, που παραδόθηκαν στα τυροκομεία, οι αρμόδιοι φορείς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πορεία της γαλακτόσκονης και να εντοπίσουν από ποιους εισάγεται, σε ποιες ποσότητες, που καταλήγει και πως χρησιμοποιείται».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ υπογράμμισε ότι για να επέλθει ισορροπία στην αγορά του χαλλουμιού και να ξεκινήσουν οι τυροκόμοι να τηρούν τα πρότυπα, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους.
Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε χαρακτηριστικά, «θα καταρρεύσει η προσπάθεια παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ και θα κλαίμε επί ερειπίων».