Ο παγετός του Απριλίου στην Ευρώπη μείωσε την παραγωγή
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), Pau Roca, παρουσίασε τα ετήσια στοιχεία για τον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα για το 2021.
Με βάση τα στοιχεία, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2021 (236 εκατομμύρια hl (Mhl), +0,7%), ενώ μειωνόταν συνεχώς από το 2018, οδηγούμενη από τη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα, που από το 2018 χάνει 2 Mhl ετησίως.
Το 2020, η πανδημία (περιορισμοί, κλείσιμο χώρων κατανάλωσης, πτώση τουρισμού), είχε επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την τάση, επηρεάζοντας τις περισσότερες αγορές κρασιού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η χαμηλότερη παγκόσμια κατανάλωση κρασιού.
«Το άνοιγμα των χώρων και η επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων έχουν οδηγήσει σε επανάκαμψη της κατανάλωσης κρασιού, αν και οι συμπεριφορές παραμένουν ετερογενείς, ανάλογα με τη χώρα», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του OIV.
ΗΠΑ και Γαλλία, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές
Αντιπροσωπεύοντας το 48% του παγκόσμιου συνόλου, η κατανάλωση της Ε.Ε. (114 Mhl) επέστρεψε στον μέσο όρο της δεκαετίας το 2021, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ένωση (25,2 Mhl).
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση (33Mhl), «αποδεικνύοντας για τρία χρόνια την ικανότητά τους για ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο Pau Roca.
Σε επίπεδα – ρεκόρ οι εξαγωγές κρασιού
Το 2021, είναι η χρονιά με θετική δυναμική για τις παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού, αφού «έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 111,6 Mhl, αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το 2020. Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι οι εξαγωγές σε αξία, όπου η αύξηση είναι της τάξεως του 16%, για να φτάσει τα 34,3 δις ευρώ σε ανταλλαγές το 2021. Βλέπουμε καθαρή αύξηση της τιμής των οίνων εξαγωγής», αναλύει ο Pau Roca.
Η Γαλλία εδραιώνει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αφού έφτασε τα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 «και όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς κατέγραψαν ανάπτυξη το 2021, με εξαίρεση την Αυστραλία, η οποία υπέφερε από τις κινεζικές αυξήσεις δασμών κατά την άποψή του».
Ο παγετός έφερε πτώση συγκομιδής και παραγωγής
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού (χωρίς χυμούς και γλεύκη) εκτιμάται σε 260 εκατομμύρια hl (Mhl) το 2021, μειωμένη κατά 3 Mhl (-1%), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Δύο ανταγωνιστικές επιδράσεις σημειώθηκαν φέτος, με μια αξιοσημείωτη πτώση της συγκομιδής σε σημαντικές χώρες παραγωγής της Ε.Ε., η οποία αντιτίθεται στα εξαιρετικά επίπεδα συγκομιδής στις περισσότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Αυτή έχει καταγράψει συνολική αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2020», σημειώνει ο Pau Roca.
Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή το 2021 είναι, για τρίτη συνεχή χρονιά, κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Κυρίως λόγω παγετού, η παραγωγή της Ε.Ε. (153,7 Mhl) είναι μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2020, 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, από μόνες τους, παράγουν το 47% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2021, αλλά μόνο η Ιταλία είχε υψηλότερη παραγωγή, σε σύγκριση με το 2020 (+2%) και τον μέσο όρο της πενταετίας (+3%).