Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat
Στα €178 δισ. ανήλθε το 2021 η αξία του συνολικού εμπορίου (εισαγωγές συν εξαγωγές) πρώτων υλών μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές (71,3 δισ. ευρώ) ήταν χαμηλότερες από τις εισαγωγές (106,8 δισ. ευρώ), αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό έλλειμμα 35,5 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, μεταξύ 2002 και 2021, το εμπόριο πρώτων υλών στην ΕΕ σχεδόν τριπλασιάστηκε, ποσοστό που ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση 5,6 %. Κατά την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές (6,5 %) αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές (5,0 %).
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, οι εισαγωγές πρώτων υλών μειώθηκαν κατά 26,1 δισ. ευρώ. Τα δύο τρίτα αυτής της πτώσης (17,9 δισ. ευρώ) οφείλονταν στη μείωση των εισαγωγών καουτσούκ, μετάλλων και ορυκτών.
Οι πιο συχνά εξαγόμενες πρώτες ύλες ήταν τα μέταλλα, τα ορυκτά και το καουτσούκ (39 %), ακολουθούμενες από το ξύλο, το χαρτί και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (33 %), και οι πρώτες ύλες ζωικής και φυτικής προέλευσης (28 %).
Στις εισαγωγές, τα μέταλλα, τα ορυκτά και το καουτσούκ (56 %) ήταν επίσης οι πιο εμπορικές πρώτες ύλες, ακολουθούμενες από τις πρώτες ύλες ζωικής και φυτικής προέλευσης (30 %), καθώς και από το ξύλο, το χαρτί και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (14 %).
Η Κίνα και η Βραζιλία είναι κύριοι εταίροι εξαγωγών και εισαγωγών
Η Κίνα ήταν ο κύριος εξαγωγικός προορισμός πρώτων υλών, αντιπροσωπεύοντας το 16 % του συνόλου των εξαγωγών εκτός ΕΕ το 2021, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (15 %), την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (10 %). Αυτοί οι τέσσερις κορυφαίοι εξαγωγικοί εταίροι αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών εκτός ΕΕ.
Όσον αφορά τις εισαγωγές εκτός ΕΕ, η Βραζιλία (12 %) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (11 %) ήταν οι κύριοι εταίροι, ακολουθούμενοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία (7 %). Οι τέσσερις πρώτες συνδυασμένες αποτελούσαν το 37 % του συνόλου των εισαγωγών εκτός ΕΕ.