Θα βοηθήσουν όσους προσπαθούν να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους
Ιάπωνες ερευνητές έχουν αναπτύξει ηλεκτρικά chopsticks, που ενισχύουν την αίσθηση των αλμυρών γεύσεων, βοηθώντας ενδεχομένως όσους χρειάζονται να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους.
Τα chopsticks, που αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Homei Miyashita και την εταιρεία παραγωγής ποτών Kirin Holdings Co., δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και ένα μίνι υπολογιστή, που φοριέται σε βραχιολάκι.
Η συσκευή χρησιμοποιεί χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα για τη μετάδοση ιόντων νατρίου από την τροφή, μέσω των chopsticks, στο στόμα, όπου δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρής γεύσης.
Ο καθηγητής Miyashita και η εταιρεία Kirin δήλωσαν ότι οι κλινικές δοκιμές, σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αίσθηση αλμυρής γεύσης των τροφίμων, ενώ στην πραγματικότητα έχουν κατά περίπου 1,5 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
Οι Miyashita και Kirin τελειοποιούν το πρωτότυπο των chopsticks και ελπίζουν να τα διαθέσουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο.
Ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες.