Συρρίκνωση τζίρου και αδυναμία εξασφάλισης προϊόντων
Ανησυχία επικρατεί στις κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνα της ΟΕΒ, αναμένουν ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους δραστηριότητες, καθώς και ότι θα παρατηρηθεί συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους, εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Η ΟΕΒ πραγματοποίησε την έρευνα, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, μεταξύ 4 και 15 Μαρτίου η πρώτη και μεταξύ 7 και 11 Απριλίου η δεύτερη, όπου λήφθηκαν απαντήσεις από 188 και 92 επιχειρήσεις αντίστοιχα. Η έρευνα εντοπίζει το μέγεθος του αντίκτυπου στην κυπριακή οικονομία από την ρωσική εισβολή στη Ρωσία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Οι απαντήσεις που λήφθηκαν, αφορούν εταιρείες, οι οποίες έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με Ρωσία ή και Ουκρανία από αρκετούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με μεγαλύτερα ποσοστά αυτά του τουριστικού κλάδου, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της βιομηχανίας, του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στην 1η περίοδο της έρευνας, το 73,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αναμένει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, ενώ στη 2η περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63,8%. Στη δεύτερη έρευνα, μάλιστα, η πρόβλεψη ότι θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες αυξάνεται στο 91,3% από το 80,8%.
Η εφοδιαστική αλυσίδα και η μείωση προσωπικού
Η αδυναμία στην εξασφάλιση προϊόντων ή/και πρώτων υλών έχει μειωθεί σε ποσοστό 30,4% κατά τη δεύτερη έρευνα, από 52,1% που ήταν στην πρώτη. Η πρόβλεψη για μείωση του προσωπικού των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων στην πρώτη έρευνα ήταν σε ποσοστό 11,7%, ενώ στη δεύτερη το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 8,7%, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν με ψυχραιμία, σε σχέση και με το απασχολούμενο τους προσωπικό.
Η μετακύλιση του αυξημένου κόστους στον καταναλωτή
Σ΄ ότι αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους των προϊόντων/ υπηρεσιών που προκύπτει, και οι δύο έρευνες κατέδειξαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις θα το απορροφήσουν πλήρως ή μερικώς, ότι 6 στις 10 θα το μετακυλίσουν πλήρως ή μερικώς στον καταναλωτή και ότι μόνο 2 στις 10 θα προβούν σε αναστολή της παραγωγής ή προμήθειας στους καταναλωτές. Στα ερωτήματα αυτά, τα αποτελέσματα παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο ανάμεσα στις δύο έρευνες. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις.