Retail
Η ανάδειξη χρήσης χαλλουμιού στην υψηλή γαστρονομία
Η ανάδειξη χρήσης χαλλουμιού στην υψηλή γαστρονομία

Γαστρονομικός διαγωνισμός για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας

Στο επίκεντρο του γαστρονομικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου, στα πλαίσια του Εορτασμού της Γαλλοφωνίας 2022, βρέθηκε το πρόσφατα πιστοποιημένο ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) χαλλούμι. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, στον τομέα της γαστρονομίας και οι οποίοι παρακολουθούν το μάθημα της γαλλικής γλώσσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ),  τα βραβεία στις τρεις πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές, του Γαστρονομικού Διαγωνισμού ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2022 με θέμα: «Μενού υψηλής γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα:  το Χαλλούμι», απένειμε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano. Αξίζει να σημειώσουμε πως του διαγωνισμού προηγήθηκαν δύο Master Classes/Σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Μαρτίου με θέμα «Το χαλλούμι και η χρήση του στην Κυπριακή Γαστρονομία» και «Η Χρήση Γαλλικών ΠΟΠ τυριών στη Γαλλική Γαστρονομία» αντίστοιχα.  Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών ήταν ο εορτασμός της γαλλικής γλώσσας και της χρήσης της στη γαστρονομία. Ταυτόχρονα στόχευαν στην ανάδειξη της αριστείας και της δημιουργικότητας της γαλλικής γαστρονομίας, προάγοντας  παράλληλα τη χρήση των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Σε χαιρετισμό της η Πρέσβειρα της Γαλλίας εξήρε τη σημασία του καινοτόμου αυτού διαγωνισμού, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ της γαλλικής γλώσσας και της γαστρονομίας. Υπενθύμισε τον πλούτο και τη μοναδικότητα της Γαλλικής γαστρονομίας και την περίληψή της στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προστίθεται. Τόνισε δε, τη σημασία της θεματικής του διαγωνισμού και την ανάγκη ανάπτυξης μιας πιο υπεύθυνης γαστρονομίας που να σέβεται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους, γεγονός που υπογραμμίζεται από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού.  Από την πλευρά της η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ, Δρ Εύη Σωτηρίου, ανέφερε, πως o γαστρονομικός διαγωνισμός αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη μιας χρόνιας επένδυσης και εξαιρετικής συνεργασίας που αναπτύχθηκε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας αναλήφθηκαν πολλές καινοτόμες και επωφελείς δράσεις. Η πιλοτική εφαρμογή του γαστρονομικού διαγωνισμού κατά την περσινή χρονιά έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός πολύ χρήσιμου εκπαιδευτικού θεσμού, ο οποίος προάγει σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους και αναδεικνύει τη χρήση της γαλλικής γλώσσας στον τομέα της γαστρονομίας, αναφέρεται.  Η φετινή διοργάνωση, είπε η Δρ Σωτηρίου, έφερε μια πολύ επίκαιρη θεματολογία: τη χρήση του πρόσφατα πιστοποιημένου ως ΠΟΠ χαλλουμιού στην υψηλή γαστρονομία. Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στο θέμα αυτό με εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • retail
  • διαγωνισμός
  • Κύπρος
  • χαλλούμι
  • γαστρονομία
  • Γαλλοφωνία