Σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης η χώρα
Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας αντιμετωπίζουν οι γερμανικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προσπαθώντας να απορροφήσουν τους ραγδαία αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, με τη κυβέρνηση να προειδοποίει ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου.
Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ανέδειξε τη μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021.
Οι εναλλακτικές προμήθειες, ωστόσο, δεν αναμένεται να έρθουν φθηνά ή γρήγορα.
Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να φτάσουμε τα μέσα του 2024 μέχρι η Γερμανία να μπορέσει να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό αφήνει τις εταιρείες και την ευρύτερη οικονομία εκτεθειμένες και αυξάνει τον κίνδυνο να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής τους στο εξωτερικό για εξοικονόμηση κόστους.
Ήδη, οι Ενώσεις μηχανικών και χημικών της Γερμανίας, ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος βιομηχανικός Όμιλος της χώρας, μείωσαν κατά το ήμισυ ή ακύρωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη φέτος, ως απάντηση στο υψηλότερο κόστος και στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Φόβοι για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου
Λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ έθεσε τη Γερμανία σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης, με τη χώρα να προετοιμάζεται για μια πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου.
Για το λόγο αυτό ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας προχώρησε στη σύσταση και ομάδας διαχείρισης κρίσεων.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις στην προμήθεια. Παρόλα αυτά πρέπει να εντείνουμε τα προληπτικά μέτρα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση μιας κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Το πρώτο από τρία επίπεδα του Σχεδίου δεν προβλέπει περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου, ενώ ακολουθούν το επίπεδο συναγερμού και το επίπεδο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Χάμπεκ, «για να περάσουμε στα επόμενα στάδια πρέπει να επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση στην προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής».