Προγράμματα και σχέδια στήριξης ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Σειρά αποφάσεων για τον αγροτικό τομέα έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνουν έκτακτη στήριξη αλλά και έγκριση προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, η έκτακτη στήριξη των μελισσοκόμων με 390.000 ευρώ εξαιτίας του κακού χειμώνα που επηρέασε την παραγωγή γύρης και τη σοβαρή μείωση στην παραγωγή μελιού. Κάθε χρόνο, όπως είπε, δίδεται ένα ποσό 340.00 ευρώ για την στήριξη αυτού του τομέα.
Το Υπουργικό υλοποίησε επίσης σχέδιο στήριξής για τους αγρότες, ύψους 0,5 εκ ευρώ για την άντληση νερού από ψηλά βάθη. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε ισχύ, όπως επίσης και το επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την άντληση νερού από μεγάλα βάθη.
Την ίδια ώρα του Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα παροχή βοήθειας 0,5 εκ ευρώ στους νέους, εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθένες γεωργούς για επενδύσεις και δραστηριοποίηση στα κατεχόμενα.
Όσον αφορά τους εργοδότες που είχαν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και ορεινή Λεμεσό το Υπουργικό ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για επέκταση της περιόδου κατά την οποία αυτό πληρώνει τις κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλα συναφή έξοδα διαβίωσης εργαζομένων. Ο αρμόδιος Υπουργός, διευκρίνισε πως είχε ήδη δοθεί, ποσό πέραν των 500.000 και με την επέκταση αυτή θα δοθούν άλλες 650.000 περίπου ευρώ προς τους πληγέντες για την κάλυψη των κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλων συναφών εξόδων.
Παράλληλα, το Υπουργικό, ενημερώθηκε για την ετοιμασία προτάσεων από το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο επόμενο πιθανότατα Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Καδής, θα ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα μετά από διαβούλευση και με το ΥΠΟΙΚ.
Ο Κώστας Καδής ανέφερε επίσης ότι εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα θάλασσας – αλιείας – υδατοκαλλιέργειας 2021 – 2027 και το πολυετές εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την υδατοκαλλιέργεια 2021 – 2030. «Πρόκειται για το βασικό εργαλείο στήριξης του τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας μέσα στα επόμενα χρόνια, με προϋπολογισμό που φτάνει συνολικά τα 55 εκ ευρώ». Το 70%, διευκρίνισε προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και το 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα προωθεί τη βιώσιμη αλιεία, τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, τη γαλάζια ανάπτυξη και την αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα θα προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική έγκριση, είπε ο κ. Καδής, και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σε διάσκεψη Τύπου.