Κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος
Τη δυνατότητα καθορισμού και ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους εμπόρων, δίνει στην Υπουργό Εμπορίου νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, με τη Νατάσα Πηλείδου να δηλώνει ότι η τροποποίηση του νομοσχεδίου θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή.
Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι ο νομός ως έχει σήμερα προϋποθέτει την επιβολή μιας ανώτατης ποινής, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά και στον καθορισμό πλαφόν, καθώς υπάρχει συνεχώς διακύμανση των τιμών, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης που διανύουμε. Με την πρόταση αυτή, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, εξήγησε, θα επιβάλλεται ανώτατο όριο με βάση το μεικτό κέρδος, αντί της ανώτατης τιμής.
Στη λίστα προϊόντων που περιλαμβάνεται στο νόμο, περιλαμβάνονται το ψωμί, το γάλα, το νερό, ο κυπριακός καφές και τώρα το κριθάρι και το καλαμπόκι, πρόσθεσε. «Στόχος στο παρόν στάδιο είναι να επιβλέπουμε την αγορά όπως και κάνουμε τους τελευταίους μήνες λόγω κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. Κι εκεί που χρειάζεται να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα, είτε με πλαφόν στο μεικτό κέρδος, είτε με την επιβολή ανώτατης τιμής, κατά περίπτωση", είπε.
Σημείωσε την προμήθεια μέσω της κυβέρνησης κριθαριού και καλαμποκιού για σκοπούς κτηνοτροφίας και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι συμφωνίες να περιλαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό του κόστους και αποφυγή της αισχροκέρδειας, αλλά εάν εντοπιστεί αισχροκέρδεια σε οποιοδήποτε προϊόν «θα έχουμε τα εργαλεία για να παρέμβουμε».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη διάρκεια του πλαφόν, η Υπουργός είπε ότι η διάρκεια των διαταγμάτων είναι έως και 45 ημέρες. Το νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο τροποποιεί τους περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις Νόμους του 2012 και 2018.
Με την πρόταση «διευρύνεται το πεδίο εξουσιών της/του εκάστοτε Υπουργού, με σκοπό την παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στη χονδρική ή/και λιανική πώληση των προϊόντων που καθορίζονται στον Νόμο, σε περιόδους που παρουσιάζονται διαταραχές των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».
Ως περιθώριο μεικτού κέρδους ορίζεται ο δείκτης κερδοφορίας, προστίθεται, ο οποίος εκφράζεται ως ποσοστό του μεικτού κέρδους στις πωλήσεις ενός εμπόρου κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου.
Προνοείται δε ότι για τον καθορισμό ανώτατων τιμών πώλησης ή ανώτατων περιθωρίων μεικτού κέρδους, η Υπουργός «λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και ιδίως:
(α) Τις τιμές εισαγωγής των προϊόντων, σε περίπτωση που δεν παράγονται στη Δημοκρατία,
(β) το κόστος αγοράς των πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων που θα παραχθούν στη Δημοκρατία,
(γ) το κόστος παραγωγής των προϊόντων σε περίπτωση που παράγονται στη Δημοκρατία,
(δ) το κόστος των εμπόρων,
(ε) τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων,
(στ) την προστασία των καταναλωτών.