Το ελβετικό τυρί Gourmino Le Gruyère AOP κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τυριού στο Ουισκόνσιν.
Το τυρί παράγεται από έναν μικρό παραγωγό, τον Michael Spycher της Mountain Dairy Fritzenhaus, ο οποίος συνεργάζεται με μόλις 12 γαλακτοπαραγωγούς σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.
Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν 932 παραγωγοί, με τους κριτές , ανάμεσά τους και πολλοί τεχνικοί εμπειρογνώμονες και σεφ βραβευμένοι με αστέρι Michelin, να δοκιμάζουν διαφορετικά τυριά κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το Swiss Gruyère, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλα τυριά που έχουν διακριθεί σε άλλους διαγωνισμούς, όπως ένα μαλακό ισπανικό κατσικίσιο τυρί, που ονομάζεται Olavidia και κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στα World Cheese Awards τον Νοέμβριο του 2021.
Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε περισσότερες από 4000 συμμετοχές από 40 χώρες και από τις πέντε ηπείρους.
Επιπλέον, ενώ οι Γάλλοι παραδοσιακά, παράγουν εξαιρετικά τυριά, τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, όλο και πιο συχνά πλασάρονται σε διαγωνισμούς και διακρίνονται.