Η απαγόρευση ρωσικών πτήσεων φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις
Η εκτίμηση του καναδικού οίκου DBRS Morningstar σε έκθεσή του σημειώνει πως η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά και οι αντικυρώσεις της Μόσχας «έχουν αυξήσει τους καθοδικούς κινδύνους στις, υπό διαφορετική περίπτωση, ισχυρές μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κύπρου».
Σύμφωνα με την έκθεση η Κύπρος θα μπορούσε να απολέσει 1,5% με 2% του ρυθμού ανάπτυξης φέτος αν ο κυπριακός εναέριος χώρος (στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ) προς τη Ρωσία παραμείνει κλειστός για όλο το 2022, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, σημειώνοντας πως παρά τον αρνητικό αντίκτυπο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα εκτροχιάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Ο DBRS Morningstar εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να απολέσει 1,5% με 2% του ΑΕΠ το 2022 αν τον κλείσιμο των εναέριων χώρων διατηρηθεί για ολόκληρο το έτος, σημειώνοντας πως «ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μικρότερος αν οι περιορισμοί αρθούν πριν την καλοκαιρινή σεζόν ή εάν οι Ρώσοι τουρίστες βρουν εναλλακτικές οδούς προς την Κύπρο».
Υπενθυμίζοντας πως η ρωσική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον κυπριακό τουρισμό, ο οίκος προσθέτει πως η απαγόρευση διενέργειας πτήσεων θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 20% με 25% τις τουριστικές αφίξεις το 2022, αν και θεωρεί ότι η κυπριακή τουριστική βιομηχανία θα προσελκύσει τουρίστες από άλλες αγορές, περιλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν οι κυρώσεις σε ό,τι αφορά τη διενέργεια πτήσεων είναι βραχύβιες, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο αναμένεται να επηρεαστούν σοβαρά από το μεγάλο αντίκτυπο των κυρώσεων στο νόμισμα και στην οικονομία της Ρωσίας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουριστική βιομηχανία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες πιέσεις λόγω του πισωγυρίσματος στη Ρωσία, ωστόσο, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τη ελκυστικότητα του τουρισμού θα παραμείνει υποστηρικτικό φέτος», προσθέτει.