Ντόμινο επιπτώσεων στη παγκόσμια αγροτική παραγωγή
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι παραγωγοί αζώτου στον κόσμο. Η χημική σύσταση βρίσκεται σε λιπάσματα, όπως η άνυδρη αμμωνία, η ουρία και το νιτρικό αμμώνιο ουρίας, που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι τιμές των λιπασμάτων σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκαν κατά 300% πριν από την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το Farm Bureau.
Ο Brady Sidwell, Πρόεδρος της Enterprise Grain Company στο Κρεμλίνο, είπε ότι οι τιμές των λιπασμάτων αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα.
Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τώρα υψηλότερες τιμές και περιορισμένη διαθεσιμότητα.
H συμφωνία των 455 εκατ. ευρώ και οι καθημερινές αξιολογήσεις
Η Julia Meehan, επικεφαλής λιπασμάτων για τον οργανισμό τιμών εμπορευμάτων ICIS, σημείωσε ότι «το μόνο για το οποίο μιλάνε όλοι είναι η διαθεσιμότητα. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες».
Ανέφερε, επίσης, ότι είχαν ανασταλεί οι εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι διανομείς προσπάθησαν να κρίνουν τη σωστή νέα τιμή, μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, που θα μπορούσε, επίσης, να έχει τεράστια επίδραση στο κόστος για τους εισαγωγείς της Βόρειας Αφρικής και της Τουρκίας.
«Το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι οι τιμές των καλλιεργειών είναι τώρα τόσο υψηλές και οι αγρότες θα μπορούν να πουλήσουν σε υψηλή τιμή και τεχνικά θα έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για τα λιπάσματα», είπε ο Meehan.
Η όλη κατάσταση είναι πιθανό να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια συμφωνία, ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ, από την EuroChem, έναν Όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Andrei Melnichenko, για την αγορά της επιχείρησης αζωτούχων λιπασμάτων της αυστριακής Borealis, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα και αναμένει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η συμφωνία θα επεκτείνει την εμβέλεια στην Ευρώπη της EuroChem, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων στη Ρωσία, παρόλο που έχει την έδρα της στην Ελβετία.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου το 40% του δικού του λιπάσματος, υπάρχουν φόβοι ότι τα εργοστάσια ενδέχεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτό θα πιέσει, επίσης, την παραγωγή CO2, που απελευθερώνεται ως υποπροϊόν της διαδικασίας, η οποία επί του παρόντος προστατεύεται εν μέρει στο πλαίσιο μιας βιομηχανικής συμφωνίας, που θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.
Η Yara, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι πραγματοποιεί καθημερινές αξιολογήσεις, σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της προσφοράς και «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες διακοπές λειτουργίας».