Βασικοί οδηγοί και τάσεις
Μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), εξετάζει πώς οι σημαντικοί παγκόσμιοι μοχλοί, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των καταναλωτικών προτύπων, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η κλιματική κρίση, θα διαμορφώσουν την ασφάλεια των τροφίμων.
Ταυτόχρονα με την παρουσίαση της έκθεσης, ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσαν ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, θα επικεντρωθεί στο θέμα «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία».
Η έκθεση «Σκεφτόμαστε για το μέλλον της ασφάλειας των τροφίμων – Μια έκθεση προοπτικής» χαρτογραφεί μερικά από τα πιο σημαντικά αναδυόμενα ζητήματα στα τρόφιμα και τη γεωργία, με έμφαση στις επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, τα οποία απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Η παρακολούθηση αυτών των σημείων, μέσω της συστηματικής συλλογής πληροφοριών, αυξάνει την πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και προκλήσεις.
Η έκθεση καλύπτει οκτώ ευρείες κατηγορίες παραγόντων και τάσεων: κλιματική αλλαγή, νέες πηγές τροφίμων και συστήματα παραγωγής, αυξανόμενος αριθμός αγροκτημάτων και λαχανόκηπων στις πόλεις μας, αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, κυκλική οικονομία, επιστήμη του μικροβιώματος (η οποία μελετά τα βακτήρια, τους ιούς και μύκητες μέσα στο έντερό μας και γύρω μας), τεχνολογική και επιστημονική καινοτομία και τροφική απάτη.
Τα ευρήματα της έκθεσης
Αυξημένη έκθεση σε ρύπους: Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια σοβαρή επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους βιολογικούς και χημικούς ρύπους στα τρόφιμα, αλλάζοντας τη λοιμογόνο δράση, την εμφάνιση και την κατανομή τους.
Για παράδειγμα, οι αφλατοξίνες, που παραδοσιακά θεωρούνταν πρόβλημα, κυρίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, έχουν πλέον εγκατασταθεί στη Μεσόγειο.
Φυτικές εναλλακτικές λύσεις: Καθώς οι φυτικές δίαιτες επεκτείνονται, χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση, σχετικά με την εισαγωγή ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως τα αλλεργιογόνα από τρόφιμα που δεν καταναλώνονταν συνήθως στο παρελθόν.
Το κρέας με βάση τα κύτταρα: η προφητεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «μια μέρα «θα ξεφύγουμε από το παράλογο να μεγαλώνουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να φάμε το στήθος ή το φτερό, καλλιεργώντας αυτά τα μέρη χωριστά κάτω από ένα κατάλληλο μέσο», γίνεται πραγματικότητα, με δεκάδες εταιρειών παγκοσμίως, που είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν μπριζόλες με βάση τα κύτταρα, μπιφτέκια βόειου κρέατος ή κοτομπουκιές.
Παραδείγματα πιθανών ανησυχιών περιλαμβάνουν τη χρήση ορού με βάση τα ζώα στα μέσα καλλιέργειας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τόσο μικροβιολογική όσο και χημική μόλυνση.